Ο Τάμερλαν Τσαρνάεφ, ο νεκρός βασικός ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, φαίνεται ότι ανέβασε, και μετά διέγραψε, βίντεο που δείχνει τις τελευταίες στιγμές ενός μουτζαχεντίν, ηγέτη ισλαμιστικής οργάνωσης στον Καύκασο, τον οποίον σκότωσαν αργότερα οι Ρώσοι.

Το CNN ανέλυσε ένα προς ένα τα βίντεο από το YouTube που ανέβασε σε προσωπική του λίστα ο Τάμερλαν. Εντόπισε ένα διαγραμμένο κλιπ υπό τον τίτλο «Τρομοκράτες», το οποίο έδειχνε τον μουτζαχεντίν Αμπου Ντουτζάνα, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γκατζιμουράντ Ντολγκάτοφ. Το CNN εντόπισε το βίντεο, το οποίο περιέχει εικόνες που σοκάρουν.

Ο Ντολγκάτοφ ηγείτο μιας μικρής οργάνωσης ισλαμιστών στο Νταγκεστάν, η οποία, σύμφωνα με το CNN, είχε διασυνδέσεις με την κύρια οργάνωση τζιχαντιστών στην περιοχή, ονόματι Ιμαράτ Καυκάζ (σσ Εμιράτο του Καυκάσου).

Ο 26χρονος Τσαρνάεφ ανέβασε το βίντεο τον Αύγουστο του 2012, λίγο καιρό αφότου επέστρεψε από ταξίδι στη Ρωσία.

Φαίνεται ότι τότε δεν μπόρεσε να κρύψει τον θαυμασμό του για τον ισλαμιστή Ντολγκάτοφ. Αλλά το κλιπ διαγράφηκε στη συνέχεια, άγνωστο πότε και από ποιόν. Επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, το CNN μετέδωσε ότι δεν έχει βρεθεί άλλη διασύνδεση ανάμεσα στον Τσαρνάεφ και τον Αμπου Ντουτζάνα.

Ανάλυση των λογαριασμών του Τσαρνάεφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι γινόταν όλο και πιο ριζοσπαστικός τα τελευταία τρία χρόνια.

Το Ιμαράτ Καυκάζ έχει τις ρίζες του στον πόλεμο των τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών κατά της Ρωσίας, στη δεκαετία του 1990. Ιδρύθηκε το 2007 για να ενώσει διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών που πολεμάνε για την δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στην περιοχή.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, το 2011, το Εμιράτο του Καυκάσου έχει σημαντικούς δεσμούς με την Αλ-Κάϊντα. Πηγές από το FBI είπαν στο CNN ότι γίνονται έρευνες για τυχόν διασυνδέσεις του Τσαρνάεφ με την οργάνωση αυτή.