Ο «μάγος» της μπάλας ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολοβέιρα παραδίδει στην καθημερινότητα μαθήματα ήθους. Είναι παιδί Θεού, αγαπάει τον συνάνθρωπο του, διαθέτει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως θα κάνει από τις πωλήσεις του βιβλίου του. Ο βραζιλιάνος παλαίμαχος άσος παρουσίασε τη Δευτέρα την αυτοβιογραφία του από την εταιρεία MVPublications.

Το ταξίδι στο χρόνο είχε συγκίνηση, μεγάλες στιγμές στους αγωνιστικούς χώρους, τον σοβαρό τραυματισμό του από τον Σέμο στο ματς Ηρακλή-Ολυμπιακού, η Βίβλος την οποία χάρισε στον στόπερ του «Γηραιού» και η σωστή επιλογή που έκανε μετά την Μπαρτσελόνα:«Ο Θεός με έστειλε στην Ελλάδα. Ηταν η καλύτερη δυνατή επιλογή στην καριέρα μου. Όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό εγώ και η Αννα (η σύζυγός μου) κλαίγαμε σαν μικρά παιδιά», είπε ο Τζιοβάνι.

Σεμνός και ταπεινός όπως πάντα ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα μίλησε στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του: «Είναι μια πολύ συγκινητική μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο. Από την αρχή της καριέρας μου δεν είχα σκοπό να γίνω ένας τρομερός παίκτης. Ηθελα πάνω από όλα να είμαι καλός με τους συνανθρώπους μου. Η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου. Εκανα φίλους και ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε δύσκολες στιγμές στη ζωή μου. Ο Θεός ήταν πολύ καλός μαζί μας γιατί έστειλε κοντά μας καλούς ανθρώπους. Είμαι πολύ κλειστός σαν χαρακτήρας και δεν θέλω να δείχνω τη ζωή μου, αλλά αυτή είναι μία χώρα που με φιλοξένησε και με έκανε να αισθανθώ σαν το σπίτι μου. Ο Θεός μου έστειλε πρόσωπα που με βοήθησαν. Μέσα στο γήπεδο όλα είναι εύκολα, αλλά έξω; Στην καθημερινότητα χρειάζεσαι σωστούς ανθρώπους. Ευχαριστώ τη γυναίκα μου που είναι πάντα δίπλα μου».

Συγκινημένη η σύζυγος του Τζιοβάνι, Αννα τόνισε:« «Όταν φύγαμε από την Μπαρτσελόνα είχε προτάσεις από πολλά κλαμπ. Ήμασταν σε διακοπές. Μας άρεσε πάντα να ταξιδεύουμε σε παραθαλάσσια μέρη. Πάντα βάζαμε τον Θεό πάνω απ’ όλα. Ηθελα ο Θεός να μας δώσει ένα δείγμα για να κάνουμε την σωστή επιλογή. Είμαστε σε ένα νησί. Συναντήσαμε ένα ζευγάρι και μας προέτρεψε αν μας αρέσουν οι παραλίες να πάμε στην Ελλάδα. Αναρωτηθήκαμε μήπως πρέπει να πάμε στον Ολυμπιακό; Είπαμε και οι δύο να δούμε άλλη μια ένδειξη.

Πήγαμε στο Νατάου. Βρεθήκαμε με ένα άλλο ζευγάρι στο πρωινό και συζητώντας ρωτήσαμε. Ξέρετε την Ελλάδα; Μας πρότειναν να πάμε εκεί! Πετάχτηκε ο Τζιοβάνι και είπε, πάω στον Ολυμπιακό, δεν θέλω τίποτα άλλο. Δεν άκουσε αυτούς που του έλεγαν ότι θα χάσει την εθνική Βραζιλίας, επειδή θα φύγει μακριά από την πατρίδα.

Ο Τζιοβάνι είχε πάρει την απόφαση του. Ο Θεός του είπε να πάμε στον Ολυμπιακό. Δόξα τω Θεώ κάναμε την σωστή επιλογή, ζήσαμε ευτυχισμένα χρόνια. Κάναμε πολλούς φίλους μας υποδέχθηκαν όλοι με αγάπη και νιώθουμε μεγάλη νοσταλγία γι αυτή τη χώρα.

Όταν φύγαμε ο Τζιό έκλαψε από εδώ μέχρι τη Γαλλία. Κι εγώ μαζί του. Είμαστε μαζί 26χρόνια. Είναι καλύτερος ως άνθρωπος παρά ως ποδοσφαιριστής. Τον θαυμάζω, συγκινούμε όταν μιλάω γι΄ αυτόν. Τον αγαπώ πολύ».

Για τον Βραζιλιάνο μίλησαν οι:

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: «Είμαι από τους τυχερούς που τον είχα συμπαίκτη. Μετά τον Τζιό υπήρχε μεγάλο κενό. Μου δόθηκε η ευκαιρία από το 1991-΄92 να ζήσω τους μεγάλους παίκτες του Ερυθρού Αστέρα και μετά στον Ολυμπιακό να έχω την δυνατότητα να γνωρίζω μεγάλους παίκτες κι αντιπάλους. Τέτοιον άνθρωπο και με τέτοια αγάπη για τη μπάλα δεν έχω γνωρίσει. Ευχαριστώ που ήμασταν μαζί και ο Θεός να τον έχει καλά».

Αντώνης Νικοπολίδης: «Εγώ είμαι δυο φορές τυχερός. Τον είχα αντίπαλο και συμπαίκτη ένα χρόνο. Σε έκανε να θες να τον φτάσεις, να γίνεις καλύτερος να μάθεις απ’ αυτόν. Μου έβαλε κι ένα δυο γκολ που με πλήγωσαν. Τον έζησα καθημερινά και σαν παίκτη και σαν άνθρωπο. Τον ευχαριστώ που ήρθε στη χώρα μας. Πρόσφερε θέαμα. Πράγματι τον αγάπησαν όλοι οι φίλαθλοι για την αξία του. Τον ευχαριστώ. Να έχει υγεία και να έρχεται συχνά να μας επισκέπτεται για να τον έχουμε κοντά μας».

Λουτσιάνο ντε Σόουζα: «Τον αγαπάω σαν αδελφό μου. Και διαπιστώνω ότι τον αγαπώ κάθε μέρα και πιο πολύ. Στο ποδόσφαιρο κερδίζουμε χρήματα, δόξα, αλλά λίγοι κερδίζουν την αγάπη. Είμαι συγκινημένος. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω στην Βραζιλία. Ημασταν εκεί συμπαίκτες, είχαμε την ευκαιρία να πούμε πολλά πράγματα. Βρεθήκαμε σε ξένη χώρα και αγαπηθήκαμε από τον κόσμο. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να αποκτήσουν με την Αννα τα παιδιά τους και να τους προστατεύει ο Θεός. Τζιό σε ευχαριστώ για όλα. Σε ευχαριστώ που είσαι φίλος μου».

Γιάννης Μώραλης(πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, δ΄ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός): «Ημουν διευθυντής επικοινωνίας στον Ολυμπιακό τότε και μιλούσα με τον κόσμο. Σαφέστατα είναι ο πιο αγαπητός ξένος παίκτης που ήρθε ποτέ. Για τον χαρακτήρα του, το ήθος του, την ιδεολογία του. Σαν πρόεδρος της Λίγκας, δύσκολα θα δούμε τέτοιους παίκτες. Δυστυχώς είναι και οι καιροί δύσκολοι και θα κάνουμε μεγάλο διάστημα να δούμε τέτοιον παίκτη».

Πέτρος Κόκκαλης(πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός): «Όσο υπήρχε πιθανότητα να παίξει ο Τζιοβάνι στον Αρη, τόσο κι εγώ θα έπαιρνα ομάδα που λέγεται Αρης. Είχα την ευτυχία να υπηρετήσω τον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ ποτέ με άλλη ομάδα εκτός κι αν παίξει ο γιος μου. Στα 15 χρόνια κάναμε πολλές μεταγραφές οι περισσότερες με τον κύριο Γιώργο (Λούβαρη). Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε σωστό να πει κανείς ποια είναι η καλύτερη. Αλλοτε τα καταφέραμε καλά, άλλοτε όχι. Η μεταγραφή του Τζιοβάνι στον Ολυμπιακό ήταν μια από τις καλύτερες και πιο ανθρώπινες παρουσίες. Ο Τζιοβάνι ήταν ένας από τους λίγους λόγους που ήθελα να πάω στο γήπεδο και να νιώσω ωραία σαν φίλαθλος. Σαν ποδοσφαιριστής δεν έχει νόημα να πω εγώ πόσο μεγάλος ήταν. Προσωπικά δεν είχα την ευκαιρία να δω παίκτη με τέτοιο τεχνικό χάρισμα και ψυχική διάθεση να προσφέρει στον κόσμο. Αισθανόταν ότι είχε καθήκον προς τον Θεό να δίνει χαρά στον κόσμο που ερχόταν στο γήπεδο. Θέλω να τον ευχαριστήσω για όλα».

Γιώργος Λούβαρης(β΄ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός): «Εκείνη την εποχή, το 1999, είχαμε φοβερή ομάδα με Ελληνες ποδοσφαιριστές που σάρωνε τίτλους. Με εντολή του Σωκράτη Κόκκαλη θέλαμε να αποκτήσουμε έναν σπουδαίο ξένο ποδοσφαιριστή. Τελικά τα καταφέραμε και πήραμε τον Τζιοβάνι από τη Μπαρτσελόνα. Ίσως είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής που τον αγάπησαν Παναθηναϊκοί, ΑΕΚτζήδες, φίλοι του ΠΑΟΚ. Τον χειροκρότησαν παντού και ήταν αγαπητός.

Αν δείτε σε βίντεο τον τρόπο που υποδεχόταν τη μπάλα, θα βλέπατε ότι είχε λατρεία για το ποδόσφαιρο και το υπηρέτησε με αυτόν τον μοναδικό τρόπο. Τον ευχαριστώ για όσα προσέφερε στην ομάδα μας αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν, τους αγαπάω σαν παιδιά μου, όπως είναι και ο Τζόλε, τον οποίο θεωρώ Ελληνα. Θα πρέπει κι αυτοί κάποια στιγμή να γράψουν βιβλία».

Γιώργος Γλου(πρώην πρόεδρος του ΟΣΦΠ): «Ευχαριστώ τον Τζιό που με θεωρεί φίλο του. Δεν θα πάει ποτέ στον Αρη, αλλά σίγουρα έπαιξε μπάλα από τον Αρη. Σαν άνθρωπος είναι μοναδικός. Σε μια επίσκεψη του Πελέ στην Ελλάδα, μας είχε πει ότι ο διάδοχός του είναι ο Τζιο. Δεν χρειάζεται να μιλάμε εμείς για την ποδοσφαιρική του αξία. Ηταν είναι και θα παραμείνει ένας σπουδαίος άνθρωπος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον τραυματισμό του από τον Σέμο. Του έδωσε την Βίβλο. Του εύχομαι από τη θέση σκάουτερ να βοηθήσει τον Ολυμπιακό».

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο που επιμελήθηκε την αυτοβιογραφία του Βραζιλιάνου τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου Ασπρούλια, Παπαθεοδώρου οι οποίοι μου έδωσαν την ευκαιρία να ταξιδεύσω στην Βραζιλία και να γνωρίζω από κοντά τον Τζιοβάνι. Μου άνοιξε την καρδιά του. Διαπίστωσα ότι όσο μεγάλη αξια έχει ως ποδοσφαιριστής, ακόμα μεγαλύτερη αξία έχει ως άνθρωπος».

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.