Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Ρωσία, κύρια υποστηρικτή του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ότι ζει «έξω από την ιστορία» και ότι αντιτίθεται στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Οι επικρίσεις αυτές ήρθαν αφότου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε την Τετάρτη τον «αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ομάδα Φίλων της Συρίας», η οποία πραγματοποιεί σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού δείχνουν ότι η Ρωσία ασκεί μια εξωτερική πολιτική που βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά των στενών στρατιωτικών συμφερόντων και δεν κατανοεί τις βαθιές ιστορικές αλλαγές που δημιούργησε η Αραβική Άνοιξη», εκτιμά ο Συνασπισμός σε ανακοίνωση του.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία αντιτίθεται στις προσδοκίες των Σύρων για την ελευθερία και τη δημοκρατία … αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ρωσική κυβέρνηση ζει έξω από την ιστορία και στο αντίθετο ρεύμα προς την απελευθέρωση του Ανθρώπου», προστίθεται στην ανακοίνωση .

«Καθώς η Ρωσία δεν εντάσσεται στους Φίλους της Συρίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν περισσότερες από 100 χώρες … απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα και αντιτάσσεται στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και των βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» τονίζει η αντιπολίτευση.