Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Ρωσία, κύρια υποστηρικτή του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ότι ζει «έξω από την ιστορία» και ότι αντιτίθεται στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Οι επικρίσεις αυτές ήρθαν αφότου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε την Τετάρτη τον «αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ομάδα Φίλων της Συρίας», η οποία πραγματοποιεί σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού δείχνουν ότι η Ρωσία ασκεί μια εξωτερική πολιτική που βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά των στενών στρατιωτικών συμφερόντων και δεν κατανοεί τις βαθιές ιστορικές αλλαγές που δημιούργησε η Αραβική Άνοιξη», εκτιμά ο Συνασπισμός σε ανακοίνωση του.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία αντιτίθεται στις προσδοκίες των Σύρων για την ελευθερία και τη δημοκρατία ... αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ρωσική κυβέρνηση ζει έξω από την ιστορία και στο αντίθετο ρεύμα προς την απελευθέρωση του Ανθρώπου», προστίθεται στην ανακοίνωση .

«Καθώς η Ρωσία δεν εντάσσεται στους Φίλους της Συρίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν περισσότερες από 100 χώρες ... απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα και αντιτάσσεται στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και των βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» τονίζει η αντιπολίτευση.