Ούτε υποταγή ούτε πολιτική εξόντωση

Είναι δεδομένο ότι πλήθος κακοπροαίρετων, εκμεταλλευόμενοι την αρνητική συγκυρία για τη χώρα, επιχειρούν να συκοφαντήσουν τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αγνοώντας ότι αν δεν βρισκόταν το κόμμα μας να παλέψει για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν αυτήν την προσφορά, ζητούν ακατονόμαστα πράγματα για την ηγεσία μας. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ενιαία, σαν μια γροθιά. Στο δίλημμα: υποταγή ή πολιτική εξόντωση, οφείλουμε να απαντήσουμε με αντεπίθεση. Να δείξουμε σε τι κατάσταση είχαν φέρει τη χώρα οι προκάτοχοί μας, της κυβέρνησης Καραμανλή. Και να φτιάξουμε έναν κλοιό προστασίας γύρω από την ηγεσία μας. Στην αγνωμοσύνη πρέπει να απαντάμε με μια φωνή, με τις αρχές και τις αξίες μας, με τα έργα μας. Αν δεν θυσιαζόταν η ηγεσία του κόμματός μας, η χώρα θα είχε βυθιστεί.

Μιχάλης Παπανικολάου, Νέα Σμύρνη

Η Κεντροαριστερά κι εμείς

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμείς, οι άλλοτε φανατικοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ, έχουμε υποστεί ήττα λόγω των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας μας. Το τραγικό αδιέξοδο του σοσιαλδημοκρατικού εγχειρήματος, που ακολούθησε η κυβερνητική αδυναμία να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που διακηρυσσόταν στα λόγια, επιδείνωσε την κατάσταση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ κατανάλωσε το πολιτικό κεφάλαιό του – και έφτασε γυμνό στην πανωλεθρία, μετά την πρόταση του αρχηγού του και πρώην πρωθυπουργού για δημοψήφισμα. Η κωμωδία με την κυβέρνηση συνεργασίας οδήγησε την πανωλεθρία στα επίπεδα της φαρσοκωμωδίας – αλλά εξάντλησε τα αποθέματα της υπομονής μας. Φτάνει πια. Οχι άλλη ανοχή σε ένα κόμμα που, αναποφάσιστο, έχει παραδοθεί στην πιο τραγική εσωστρέφεια.

Από αυτή την εσωστρέφεια, με λύπη μας το λέμε, δεν σώζονται οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, παρά μόνον εξερχόμενοι από το κόμμα. Υπάρχουν κι αλλού νηφάλιες φωνές με οράματα και σοσιαλδημοκρατικές αξίες, στρατηγική και σοβαρά στελέχη. Προσωπικώς, εμείς, σκεπτόμαστε σοβαρά την πιθανότητα ψήφου στη Δημοκρατική Αριστερά – τη λογική Αριστερά, που τόσο χρήσιμη μπορεί να αποβεί για τον τόπο, αν κι αυτή δεν περιοριστεί να εξαντλήσει το δικό της κεφάλαιο που της προσφέρεται.

Ανθή και Γιώργος Βασιλείου, Αθήνα