«Το εστιατόριό σου είναι αντιαμερικανικό», «ελπίζουμε να φαλιρίσεις το συντομότερο», «να φύγεις από δω», «δεν σε θέλουμε στην πόλη μας»: εδώ και δύο εβδομάδες, ο Στηβ Νταμπρίνσκυ δέχεται ύβρεις και απειλές. Πολλοί κάτοικοι της πόλης του, του Μπέρμιγχαμ στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, τον θεωρούν προδότη του έθνους. Αντίθετα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επαινεί το θάρρος του εστιάτορα.

Ο λόγος είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «The Birmingham News». Ο Νταμπρίνσκυ, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Max’s Delicatessen», επέκρινε σε αυτό τον νόμο κατά της λαθρομετανάστευσης που υιοθέτησε η Αλαμπάμα και πήρε το μέρος των μεταναστών. «Στην κουζίνα του εστιατορίου μου εργάζονται εννέα άνθρωποι, όλοι νόμιμοι μετανάστες από το Μεξικό», είπε ο Νταμπρίνσκυ. «Τώρα όμως σκέφτονται να φύγουν επειδή φοβούνται τον νέο νόμο και το γεγονός αυτό βλάπτει την οικονομική δραστηριότητά μου, είναι πραγματική καταστροφή». Είπε δηλαδή πως ο νόμος που ψηφίστηκε για να καταπολεμηθεί η λαθρομετανάστευση, διώχνει τους νόμιμους μετανάστες. Και οι ντόπιοι δεν θέλουν να πάρουν τις δουλειές που αυτοί αφήνουν. Μερικοί επικριτές του νέου νόμου έγραψαν μάλιστα σε βουλευτές της Πολιτείας ζητώντας τους να τους βοηθήσουν να βρουν εργάτες…

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην Αστυνομία να θέτει υπό κράτηση όποιον υποψιάζεται ως λαθρομετανάστη. Απαιτεί επίσης από τους μαθητές να τεκμηριώνουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, αλλιώς δεν μπορούν να εγγραφούν σε σχολείο… Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες των (ως επί το πλείστον ισπανόφωνων) μεταναστών να φοβούνται πως θα συλληφθούν και θα υποστούν προσβολές, μόνο και μόνο με την υποψία πως είναι λαθραίοι. Και έτσι φεύγουν μαζικά προς άλλες Πολιτείες.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Νταμπρίνσκυ έγινε στόχος επιθέσεων. Ο ακροδεξιός ραδιοσχολιαστής Ματ Μέρφυ τον κατηγόρησε ότι «προσλαμβάνει λαθρομετανάστες» και ζήτησε από τους κατοίκους του Μπέρμιγχαμ να μποϊκοτάρουν το «Max’s Deli». «Σε μένα δεν εργάζονται λαθραίοι, αλλά μετανάστες νόμιμοι και έντρομοι», απάντησε ο εστιάτορας.

Μόλις όμως διαδόθηκε η έκκληση για μποϊκοτάζ του «φίλου των λαθραίων», εκτός από τις ύβρεις άρχισαν να καταφθάνουν και πολλά μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ακόμη και από το εξωτερικό, καθώς και προσφορές εθελοντών να εργαστούν ακόμη και δωρεάν στο εστιατόριο του Νταμπρίνσκυ. Ακόμη και ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ επέκρινε τον νόμο κατά της λαθρομετανάστευσης και εγκωμίασε το θάρρος του εστιάτορα να βγει κόντρα στο ρεύμα. «Πριν από μια εβδομάδα αισθανόμουν απομονωμένος, εγκαταλειμμένος και περικυκλωμένος», λέει ο Νταμπρίνσκυ. «Τώρα όμως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Αμερική που συμφωνούν μαζί μου και είναι αντίθετοι σε αυτό τον νόμο». Μάλιστα, οι εισπράξεις πάνε τόσο καλά ώστε αποφάσισε να αφιερώσει ένα μέρος τους σε Εκκλησίες που υποστηρίζουν τους μετανάστες.