Τη στιγμή που οι ισπανικοί σύλλογοι πιέζουν να υιοθετηθεί το σύστημα που εφαρμόζεται στην Πρέμιερ Λιγκ όσον αφορά τη συλλογική διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και μια πιο δίκαιη κατανομή των εσόδων προς τις ομάδες, η Λίβερπουλ θέλει να αντιγράψει το ισπανικό μοντέλο!

Οι Κόκκινοι ζητούν οι αγγλικοί σύλλογοι να διαπραγματεύονται μόνοι τους τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων τους στο εξωτερικό προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους οι δημοφιλείς σύλλογοι και να πλησιάσουν τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ που κάνουν κάτι αντίστοιχο στην Ισπανία.

Με αφορμή το ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το οποίο θα μεταδοθεί την Κυριακή σε 212 χώρες, ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας του Μέρσεϊσάιντ Ιαν Εϊρ επισήμανε πως «στην Κουάλα Λουμπούρ οι φίλαθλοι γίνονται συνδρομητές και παρακολουθούν τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ για να βλέπουν τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Αρσεναλ και την Τσέλσι και όχι την Μπόλτον. Είναι λοιπόν σωστό από τις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο εξωτερικό να επωφελούνται όλοι το ίδιο;».

Η εταιρεία συμβούλων SPORT+MARKT ανακοίνωσε πως εικόνα από τα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ πήραν πέρυσι 643 εκατ. σπίτια σε όλο τον κόσμο, ενώ με το αγγλικό πρωτάθλημα ασχολούνται περίπου 1,46 δισ. φίλαθλοι, δηλαδή το 70% επί του συνόλου!

Τα έσοδα της Πρέμιερ Λιγκ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο εξωτερικό εκτοξεύτηκαν στα 1,4 δισ. στερλίνες την τριετία 2010-13.

Ο Εϊρ τονίζει πως αν συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο στην Πρέμιερ Λιγκ, το οποίο – να σημειωθεί – αποτελεί πρότυπο για τα άλλα πρωταθλήματα και προσπαθούν να το αντιγράψουν, σύντομα όλοι οι σπουδαίοι παίκτες θα κατευθύνονται προς το ισπανικό πρωτάθλημα.

«Θα μοιραζόμαστε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για να είμαστε αρεστοί ο ένας στον άλλον; Είναι μια συζήτηση που κάποια στιγμή πρέπει να γίνει», κατέληξε ο Εϊρ.