Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις μετά την τελευταία απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δικαιώνει την ιδιοκτήτρια παμπ στο Πόρτσμουθ Κάρεν Μέρφι, η οποία χρησιμοποίησε την ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα της Nova, η οποία είναι φθηνότερη από την αντίστοιχη του βρετανικού BSkyB, για να παρακολουθούν οι θαμώνες τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ.

Το οικοδόμημα της UEFA στηρίζεται στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ που πωλούνται ξεχωριστά σε κάθε χώρα. Επιπλέον, τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τις εθνικές ομάδες, μετά τη συμφωνία των ομοσπονδιών να υπάρχει κεντρική διαχείριση για τους αγώνες των προκριματικών των Euro και των παγκοσμίων κυπέλλων.

Ο γενικός γραμματέας της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο εκτιμά πως η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που είναι πλέον γνωστή και ως «νόμος Μέρφι» δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. «Θα συνεχίσουμε να τα πωλούμε ξεχωριστά από χώρα σε χώρα γιατί αυτό θέλει ο κόσμος», υπογράμμισε ο ιταλός παράγοντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο επισημαίνει πως έχουν γίνει θεμελιώδη λάθη στην υπόθεση, σημειώνοντας πως «το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει διαφορετική αξία στην Αγγλία και διαφορετική στην Ελλάδα».

Η UEFA εξετάζει παράλληλα την αναδιάρθρωση του αγωνιστικού της προγράμματος έτσι ώστε να αυξήσει το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών δικτύων για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων.

Οι πρώτες σκέψεις αφορούν την αύξηση σε έξι από πέντε των ημερών ανάμεσα στις οποίες θα διεξάγονται τα δύο συνεχόμενα διεθνή παιχνίδια. Σήμερα γίνονται κάθε Παρασκευή και Τρίτη αλλά στο μέλλον εξετάζεται να διεξάγονται Πέμπτη, Παρασκευή ή Σάββατο και ο δεύτερος αγώνας κάθε Τρίτη, όπως συμβαίνει τώρα.

Στόχος της UEFA είναι να γεμίσει το Σαββατοκύριακο με ποδόσφαιρο ώστε να μην επιτρέψει σε άλλα αθλήματα να εκμεταλλευτούν το κενό που ήδη υπάρχει όταν διεξάγονται διεθνείς αγώνες.

Εγινε επίσης γνωστό πως η τεχνολογία της εστίας που θα γνωστοποιεί στον διαιτητή αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος θα καθυστερήσει τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο να εφαρμοστεί στην Πρέμιερ Λιγκ και στη συνέχεια στα υπόλοιπα πρωταθλήματα.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (IFAB), το μόνο αρμόδιο να λαμβάνει αποφάσεις για τις αλλαγές στο άθλημα, δεν πρόκειται να καταλήξει στο σύστημα που θεωρείται πιο έγκυρο για τον εντοπισμό της μπάλας όταν περνά τη γραμμή της εστίας πριν από τον προσεχή Ιούλιο, ενώ η εφαρμογή του σε πρώτη φάση θα αρχίσει για την περίοδο 2013-2014.

Αυτή τη στιγμή εννέα εταιρείες συμμετέχουν στα πειράματα σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στα όρια που έχει θέσει η IFAB.

«Αν όλες επιτύχουν τους στόχους, τότε θα γίνουν αποδεκτές όλες. Δεν πρόκειται να υπάρχει μία τεχνολογία για όλο τον κόσμο», τόνισε ο γενικός γραμματέας της αγγλικής ομοσπονδίας Αλεξ Χορν.