Τις επόμενες ημέρα θα ακολουθούν τα Νόμπελ Φυσικής και Χημείας την Τρίτη και την Τετάρτη, Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης της Παρασκευή στο Όσλο και της Οικονομίας στις 10 Οκτωβρίου. 

 

Για το Νόμπελ Ειρήνης οι υποψήφιοι είναι 241, αριθμός ρεκόρ. Το 2010 με το βραβείο τιμήθηκε ο κινέζος διαφωνών Λιού Σιαμπό. 

Για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι πιθανό να επηρεάσει την επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας. "Ήρθε η ώρα για έναν ποιητή και για τη Μέση Ανατολή. Ποιος λοιπόν είναι καλύτερος από τον Αδωνι;" δήλωσε ο Νίκλας Μπιόρκχολμ, ιδιοκτήτης του  βιβλιοπωλείου Hedengrens στο κέντρο της Στοκχόλμης .

Κάτοικος Γαλλίας, ο σύρος ποιητής που το πραγματικό του όνομα είναι Αλι Αχμαντ Σάιντ Εσμπερ, δημοσίευσε τον Ιούνιο σε εφημερίδα του Λιβάνου ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ καλώντας τον να σταματήσει την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Για ορισμένους ειδικούς, η Ακαδημία θα αρνηθεί να τιμήσει έναν συγγραφέα με μεγάλη ανάμιξη στην σημερινή πολιτική, για να διαδεχτεί τον ισπανο-περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα.  

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο Ούγγρος Πέτερ, ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Σομαλός Νουρουντίν Φάραχ, ο Κορεάτης Κο Ουν, ο Αυστραλός Λες Μάρεϊ, ο Ισραηλινός Αμος Οζ και οι Αμερικανοί Φίλιπ Ροθ και Κόρμακ Μακάρθι. 

Τέλος, για την Οικονομία, είναι προφανώς πολύ νωρίς για να τιμηθούν έργα που συνδέονται με την οικονομική κρίση. «Κάνουμε μια προσεκτική αξιολόγηση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, υπάρχει γενικά μια μεγάλη καθυστέρηση ανάμεσα στο χρόνο που πραγματοποιούνται οι έρευνες και σε αυτόν που  απονέμονται τα βραβεία», τόνισε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Περ Κρούσελ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από