Τη δέσμευσή τους να μην υπάρχουν καθόλου χημικά που περνούν στην τροφική αλυσίδα κατά την επεξεργασία των υφασμάτων στα είδη ένδυσης και υπόδησης έδωσαν η Nike και η Puma, μετά τον σάλο που ξέσπασε με την έρευνα της Greenpeace. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είχαν δείξει ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις της τοξικής ουσίας αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη σε 14 από τις 15 γνωστές φίρμες που ελέγχθηκαν. Η Adidas δεν δέχτηκε να δεσμευθεί σε μια ανάλογη κίνηση, ενώ οι υπόλοιπες 11 δεν σχολίασαν καθόλου το γεγονός, παρότι η χρήση τέτοιων χημικών απαγορεύεται στην Ευρώπη.

Η αιθοξυλωμένη εννεϋλοφαινόλη είναι μία ουσία που μιμείται και μεταβάλλει τη δράση των φυσικών ορμονών.

Δηλαδή ο οργανισμός την αναγνωρίζει σαν ορμόνη που έχει παράγει για συγκεκριμένη λειτουργία. Αποτέλεσμα είναι να έχει την ιδιότητα να προκαλέσει διαταραχές όχι μόνο σε αυτόν που την καταναλώνει, αλλά ακόμη και στους απογόνους του. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όταν περάσουν στην τροφική αλυσίδα αυτά τα χημικά μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές με αποτέλεσμα να απειλείται το αναπαραγωγικό σύστημα, η γονιμότητα, ακόμη και η φυσιολογική ανάπτυξη. Σε υψηλές συγκεντρώσεις έχουν παρατηρηθεί και κάποιοι τοπικοί ερεθισμοί στο δέρμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, από τα 78 δείγματα σε 18 χώρες που ελέγχθηκαν σε ρούχα και παπούτσια 15 εταιρειών, τα 52 ήταν θετικά στο τοξικό χημικό. Η μόνη εταιρεία στην οποία δεν εντοπίστηκε είναι η GAP, αν και είχε ληφθεί μικρός αριθμός.

«Η τοξική ουσία αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΡΕs) εντοπίστηκε στα δύο τρίτα των δειγμάτων», ανακοίνωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Λι Γιφάνγκ, παρουσιάζοντας την έκθεση «Dirty Laundry 2». «Δεν είναι απειλή μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες κατασκευάζονται τα υφάσματα, αλλά και για τις χώρες όπου πωλούνται τα ρούχα αυτά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ΝΡΕ που διαρρέουν όταν πλένονται τα συγκεκριμένα ρούχα» πρόσθεσε.

Οι εταιρείες που μπήκαν στο μικροσκόπιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ήταν γίγαντες της μόδας, όπως η Nike, η Calvin Klein, η Puma κ.ά.

Με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από κατάστημα της Adidas στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας από τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές κατά την παραγωγή των προϊόντων τους και από τους καταναλωτές να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι.

Τον περασμένο μήνα η Greenpeace, στο πρώτο μέρος της έκθεσής της «Dirty Laundry», αποκάλυπτε πως μεγάλες φίρμες μολύνουν τα νερά των ποταμών στην Κίνα με τα χημικά τους απόβλητα. Τότε εταιρείες όπως οι Puma και Nike δεσμεύτηκαν να αποκλείσουν κάθε τοξική χημική ουσία από την παραγωγική τους διαδικασία ώς το 2020.