Στις αίθουσες συσκέψεων η Ελλάδα αναστενάζει. Γιατί καλό είναι το ποδόσφαιρο, αλλά η µία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη. Είτε µεταξύ παραγόντων είτε µεταξύ εισαγγελέων και δηµοσιογράφων.

Και βέβαια ποιοι – αλήθεια – νοιάζονται για το προϊόν; Το ζητούµενο για τους πάντες είναι να ξεγελάσουν τους άλλους και να βγουν αλώβητοι από πιθανές δυσκολίες. Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγµα, ενδιαφέρεται κυρίως να πέσει στα µαλακά για τα επεισόδια στην Καβάλα. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να τιµωρηθεί και άρα να δώσει µε κλειστές πόρτες τα ντέρµπι µε ΠΑΟΚ και Ολυµπιακό. Αµ η ΑΕΚ; Στη χθεσινή ακροαµατική διαδικασία, όλοι θέλησαν να πείσουν πως ναι µεν έγινε η επίθεση από τον κόσµο στον Μπάγιεβιτς, αλλά το φιλικό µε την Καλλιθέα ήταν… οφθαλµαπάτη! Δεν είχε κύρος ο αγώνας, το φύλλο αγώνα απουσίαζε, άρα όσα συνέβησαν παραγράφονται. Πολύ χαριτωµένο είναι ορισµένοι να κοιτούν τους τύπους και όχι την ουσία.

Γιατί η ουσία είναι ο ξυλοδαρµός του Ντούσκο από οπαδούς της ίδιας τους της οµάδας. Αν η ΑΕΚ το προσπερνά µε τέτοιον τρόπο, πώς κάποιοι αναµένουν και θέλουν να βρουν τους υπαίτιους από κάµερες ή φωτογραφίες; Η ΠΑΕ µηδενίζει τα γεγονότα για να µη «φάει» ποινή ενόψει του σπουδαίου ραντεβού µε τον Παναθηναϊκό.

Η απαξίωση των φιλικών παρατηρήθηκε και πρόσφατα µε την περίπτωση Βενέτη. Του παίκτη της Κέρκυρας που αποβλήθηκε σε µατς προετοιµασίας µε τον Παναιτωλικό, αλλά δεν γράφτηκε η κόκκινη κάρτα και συνεπώς… ούτε γάτα ούτε ζηµιά.

Να µην υπάρχουν αποτελέσµατα στα χαρτιά. Καµία αντίρρηση. Αλλά εδώ προσπερνούν τους κανόνες και κάνουν ζιγκ-ζαγκ για να αποφύγουν τις τιµωρίες. Αλλά όταν άπαντες ξοδεύουν όλη τη φαιά ουσία τους για τις µάχες στα δικαστήρια, πώς θα βελτιωθούν αγωνιστικά και θα ανεβάσουν απόδοση; Τα προβλήµατα άλλωστε δεν είναι µόνο εκτός – κυρίως στο χορτάρι εµφανίζονται. Ωρα είναι να δούµε το ταλέντο των ακριβοπληρωµένων άσων.