Τα ραντεβού με την ΑΕΚ πάντα είναι καθοριστικά για τον Παναθηναϊκό. Στις 15 Μαΐου του 2005, ένα 0-0 στο κλασικό ντέρμπι έριξε από την κορυφή τους «πράσινους» και χάθηκε ένας τίτλος. Χθες, η νίκη με 2-1 έφερε το «τριφύλλι» ξανά στην πρώτη θέση και έτοιμο να ανθίσει στο καταχείμωνο. Από την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2004-΄05 έχει να βρεθεί στην πρώτη θέση ο Παναθηναϊκός. Τότε προπονητής ήταν ο Μαλεζάνι, τώρα ο Πεσέιρο. Και μολονότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της σεζόν, τα δείγματα των οκτώ πρώτων αγωνιστικών φανερώνουν το σκεπτικό του Πορτογάλου. Ο κόουτς επιφυλάσσει εκπλήξεις σε όλους. Τόσο στους αντιπάλους, όσο και στους δικούς τους παίκτες. Το δίδυμο Σαριέγκι- Μόρις ελάχιστοι το ανέμεναν. Όποιοι πόνταραν σε ενδεκάδα χωρίς τον μαέστρο Ίβανσιτς, έχασαν τα χρήματά τους. Ο Μάντζιος, από το πουθενά μπήκε στους βασικούς και εξελίχθηκε σε πρόσωπο του ντέρμπι. Ο Πεσέιρο τολμά και εισπράττει το 100% από τους ποδοσφαιριστές του. Το λέει και το εννοεί πως εμπιστεύεται όλα τα στελέχη του ρόστερ. Για τον Πορτογάλο δεν υπάρχουν βασικοί και αναπληρωματικοί. Ο Δημούτσος μπήκε και έλαμψε. Ο Μάλαρτζ βγήκε άνευ λόγου και αιτίας από την ενδεκάδα και πανηγύριζε λες και πατούσε το γρασίδι της Λεωφόρου. Τέτοιο πάθος για τον τίτλο έχει ο Παναθηναϊκός. Ιδού τι σημαίνει αξιοποίηση των παικτών και μάλιστα όλων. Όταν άλλοι τεχνικοί ποντάρουν σε περίπου 14-15 άτομα, ο προπονητής του ΠΑΟ αντλεί δύναμη από δεξαμενή 20 παικτών!

Ίσως ο Παναθηναϊκός να μη διαθέτει τα καλύτερα ονόματα της αγοράς. Τα «βαριά χαρτιά» στα αποδυτήρια είναι λιγότερα, συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες ομάδες. Ωστόσο, ο ΠΑΟ έχει πολλές λύσεις και ειδικά η τετράδα του στην επίθεση (Σαλπιγγίδης, Μάντζιος, Παπαδόπουλος, Εν Ντόι) φαίνεται να βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα.

Η ΤΥΧΗ βοηθά αυτούς που ρισκάρουν. Ο Πεσέιρο παίζει από νωρίς τα ρέστα του με σκοπό να κατακτήσει τον τίτλο. Κόντρα στην ΑΕΚ δεν προδόθηκε από τις επιλογές του, έστω κι αν ορισμένες ξένισαν. Ο κόουτς συμπλήρωσε τις τρεις αλλαγές του πριν από το 70΄ και μετά την αποβολή του Σέριτς δεν μπορούσε να ενισχύσει την ομάδα από τον πάγκο. Αν δεν έπαιρνε την κόκκινη ο Δέλλας, ο Πεσέιρο θα ήταν εγκλωβισμένος στις δικές του βιαστικές αποφάσεις…

ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ κι αν συνέβη στη μονομαχία Δέλλα- Εν Ντόι, δεν δικαιολογείται ο πολύπειρος διεθνής μπακ της ΑΕΚ. Ο αντίπαλός του τον είχε προκαλέσει δύο φορές. Τι ζητούσε και πήγε τόσο κοντά του; Θα μπορούσε να συγκρατηθεί, να μη δώσει το παραμικρό δικαίωμα και να συνεχίσει η ΑΕΚ να αγωνίζεται με αριθμητικό πλεονέκτημα. Ο Δέλλας έχασε την ψυχραιμία του, η ΑΕΚ έναν παίκτη και μαζί το μεγάλο πλεονέ κτημα των τελευταίων λεπτών. ΜΕΓΑΛΗ απώλεια για την ελληνική διαιτησία είναι ο χαμός του Αντώνη Βασσάρα. Ο εκλιπών πέθανε χτυπημένος από χθες το πρωί στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν. Ο Αντώνης Βασσάρας μάλιστα ταλαιπωρήθηκε για αρκετές εβδομάδες. Ήταν ποδοσφαιριστής του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης κατά τη «χρυσή» περίοδο της ομάδας, ενώ ακολούθως υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές της διαιτησίας στην Ελλάδα. Ως διεθνής ξεχώρισε και επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης, της ΟΔΠΕ και της ΚΕΔ. Άξιος συνεχιστής της πορείας του είναι ο γιος του, ο Κύρος Βασσάρας. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 16.00 στη Μητρόπολη της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη. Η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του Αντώνη Βασσάρα, ενώ όρισε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες του διημέρου.

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ νίκη του Αστέρα Τρίπολης επί του Ολυμπιακού δεν μπορεί να καλύψει το σοβαρό λάθος του Κάκου. Από έναν διεθνή ρέφερι αναμένουμε περισσότερα και σωστή κρίση στα δύσκολα. Από τη στιγμή που βλέπει την παράβαση του Νικοπολίδη, η κάρτα για τον γκολκίπερ είναι μόνο η κόκκινη. Και όχι η κίτρινη, όπως κακώς αποφάσισε ο Κάκος. ΤΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟ από το να δώσει εντολή ο Λεμονής ώστε οι παίκτες να μη γυρίζουν την μπάλα συνέχεια στον τερματοφύλακα; Ο… στρατηγός άνεμος είχε άσχημα σχέδια για την άμυνα του Ολυμπιακού. Το έκαναν μία, το έκαναν δύο, μυαλό δεν έβαλαν. Ήρθε και το σφάλμα του Νικοπολίδη (δεν φημίζεται για το άριστο παίξιμό του με τα πόδια…) και το 1-0 ήταν πια γεγονός με το δυνατό σουτ του Φιλόμενο.

ΣΕ… ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ μετεβλήθη ο Θοδωρής Ζαγοράκης και το επίμαχο πανό δεν κατέβηκε (ούτε χθες) από τις εξέδρες της Τούμπας. Θυμίζουμε το περιεχόμενό του: «Κωστάκη αν μπορείς ρίξε μας, να δούμε ποιος θα πέσει». Ο ρέφερι Κοντογιαννίδης διέκοψε για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα λεπτών τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Εργοτέλη προκειμένου να απομακρυνθεί το πανό, πήγε ο Ποικιλίδης για διαπραγματεύσεις με τους φανατικούς, τζίφος όμως… Τελικά, κοντά στον κόσμο βρέθηκε ο πρόεδρος Ζαγοράκης, εξήγησε την κατάσταση στον διαιτητή και τελικά το ματς συνεχίστηκε κανονικά. Χωρίς να κατέβει τίποτα από τα κάγκελα…