ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία, ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, θέλει να επανεξετάσει τους κανόνες του δικαιώματος στην απεργία, ανακοινώθηκε χθες από το περιβάλλον του. Το στρατόπεδο της Σοσιαλίστριας αντιπάλου του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, έσπευσε να προβάλει τη δήλωση αυτή για ένα θέμα που είναι ταμπού στη Γαλλία, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια επανεξέταση θα ισοδυναμούσε με «αμφισβήτηση του δικαιώματος στην απεργία».

Σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους της εκστρατείας του Σαρκοζί, τον Ξαβιέ Μπερτράν, ο υποψήφιος της Δεξιάς επιθυμεί «να θέσει νέους κανόνες» για το δικαίωμα στην απεργία και να εξαρτήσει το δικαίωμα της συνέχισης μιας απεργίας από τη σύμφωνη γνώμη μιας «πλειοψηφίας» των μισθωτών. «Είναι δυνατό να τεθούν νέοι κανόνες για το δικαίωμα στην απεργία, αν και το ίδιο το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της χώρας», διαβεβαίωσε ο Μπερτράν. Διευκρίνισε πως αυτοί οι «νέοι κανόνες» θα ισχύουν «στις επιχειρήσεις που είναι αρμόδιες για κάποιο δημόσιο τομέα, στα πανεπιστήμια και στις διοικήσεις, όπου η απεργία θα συνεχίζεται αν την υποστηρίζει η πλειοψηφία».

Οι Σοσιαλιστές απάντησαν αμέσως. «Το σχέδιο αυτό είναι απαράδεκτο, επειδή το δικαίωμα στην απεργία περιλαμβάνεται στις αρχές του Συντάγματός μας, αποτελεί τμήμα του εργαλείου που έχουν στα χέρια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μισθωτών, τα συνδικάτα για να αμυνθούν, για να προστατέψουν τον εαυτό τους», υπογράμμισαν, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα του Σαρκοζί «πραγματική αντικοινωνική επίθεση, μια επίθεση εναντίον των μισθωτών».