ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ κίνητρα προσφέρουν οικολογικές οργανώσεις προκειμένου να δυσκολέψουν το έργο των Ιαπώνων φαλαινοθηρών κοντά στην Ανταρκτική. Η με έδρα την Ουάσιγκτον οργάνωση Sea Shepherd προσέφερε το ποσό των 20.000 ευρώ στον στρατό της Νέας Ζηλανδίας, προκειμένου να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία των φαλαινοθηρών.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, από την πλευρά της, εμφανώς ενοχλημένη από τους Ιάπωνες κυνηγούς και τα σχέδιά τους να σκοτώσουν 1.000 φάλαινες στον Νότιο Ωκεανό, έδωσε στη δημοσιότητα πρώτη φορά εικόνες με τους Ιάπωνες φαλαινοθήρες να εξοντώνουν τα θαλάσσια κήτη. Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία τους, εξαιτίας του φόβου ότι η δημοσιοποίησή τους θα προκαλέσει βίαιη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές- τους φαλαινοθήρες και τους οικολόγους- στα νερά της Ανταρκτικής.

Η Greenpeace, η οποία έστειλε ήδη το πλοίο «Εsperanza» στην Ανταρκτική για να σταματήσει τους φαλαινοθήρες, έκανε δεκτή με δυσαρέσκεια την απόφαση της Νέας Ζηλανδίας. Ο καπετάνιος του πλοίου Farley Μowat της Sea Shepherd, Πολ Ουίλσον, είπε πάντως πως οι υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βοηθούν τους φαλαινοθήρες να αποφύγουν τα σκάφη των οικολογικών οργανώσεων και πως η Ιαπωνία ζήτησε από τη Νέα Ζηλανδία να μη δώσει τις συντεταγμένες.