ΜΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ εικόνα για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη χρονιά έδωσαν διακεκριμένοι οικονομολόγοι, οι οποίοι παίρνουν μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού αναμένεται να αντισταθμίσει ενδεχόμενη επιβράδυνση στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι πάντως υποδεικνύουν και τους ενδεχόμενους κινδύνους: την προβληματική αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ και μια άνοδο στην τιμή του πετρελαίου και στα επιτόκια. Ο κόσμος όμως, λένε, είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει μια κρίση, επειδή η παγκοσμιοποίηση έχει εξαλείψει τις ανισορροπίες από την παγκόσμια οικονομία. Περίπου 40-50% του παγκόσμιου οικονομικού προϊόντος παράγεται σήμερα από τις αναδυόμενες οικονομίες. Έτσι, ο κόσμος δεν είναι πια εξαρτημένος από την αμερικανική οικονομική μηχανή για να τον τραβήξει μπροστά, δήλωσε η Λόρα Τάισον, καθηγήτρια των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ). Ο Γιάκομπ Φρένκελ, αντιπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ΑΙG, επισήμανε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις της περασμένης χρονιάς δεν επαληθεύτηκαν. «Η ιστορία του 2006 είναι μια ιστορία όσων δεν συνέβησαν», είπε στο Νταβός ο Φρένκελ. «Το δολάριο δεν κατέρρευσε, η τιμή του πετρελαίου δεν έφτασε στα 100 δολάρια, δεν υπήρξε έξαρση του προστατευτισμού και είδαμε κάποια βελτίωση στα δημοσιονομικά μερικών κυβερνήσεων».

Οι μεγάλες απειλές

Πάντως, ο Ζου Μιν της Τράπεζας της Κίνας προειδοποίησε ότι τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα μπορούν να βλάψουν τις κορυφαίες δυτικές οικονομίες (μια έμμεση αναφορά στα ιλιγγιώδη αμερικανικά εμπορικά ελλείμματα).

Εκείνο όμως που η καθηγήτρια Τάισον θεωρεί ως μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή, είναι οι αυξανόμενες ανισότητες στον κόσμο. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι, είπε, χάνουν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα άνθρωποι των μεσαίων τάξεων, οι οποίοι βλέπουν τις αμοιβές τους «να συμπιέζονται». Η καθηγήτρια επικαλέστηκε στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που προστέθηκε στο αμερικανικό εισόδημα, κατέληξε στο πλουσιότερο 10% της αμερικανικής κοινωνίας. Με αυτά τα δεδομένα, οι πολιτικοί θα δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η παγκοσμιοποίηση είναι καλή για όλους.