Είπε και κάτι που άρεσε- για πρώτη φορά- στην Ευρώπη και την Ασία ο πρόεδρος Μπους για το κλίμα:

κάλεσε τους Αμερικανούς να αγκαλιάσουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αλλά όσα είπε για το Ιράκ δεν ενθουσίασαν κανέναν.


Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ο πρόεδρος Μπους κάλεσε τους συμπατριώτες του να περιορίσουν την κατανάλωση βενζίνης κατά 20% τα δέκα προσεχή χρόνια, με αυστηρότερη εξοικονόμηση καυσίμων και με υποχρεωτική παραγωγή αιθανόλης και άλλων εναλλακτικών καυσίμων.

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Ζήτησε την παραγωγή υβριδικών και άλλων οχημάτων που θα κινούνται με αιολική, ηλιακή ή και πυρηνική ενέργεια

Επίσης ζήτησε την παραγωγή αυτοκινήτων τα οποία θα έχουν καλύτερη σχέση απόδοσης/καυσίμων και απηύθυνε έκκληση να διπλασιαστούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της χώρας ώστε να φτάσουν το 1,5 δισ. βαρέλια έως το 2027. Αν η κατανάλωση βενζίνης περιοριστεί κατά 20%, αυτό θα σημαίνει μείωση κατά 75% των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα στον αγώνα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά φαίνεται ότι ήταν περισσότεροι εκείνοι που είδαν στις προτάσεις του ένα καλό μήνυμα. «Οι δηλώσεις του για την κλιματική μεταβολή, η επιθυμία του να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας και να υποστηριχθούν οι εναλλακτικές πηγές θα τύχουν καλής υποδοχής στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία» δήλωσε η Κάρστεν Βόιτ, η Γερμανίδα συντονίστρια των αμερικανογερμανικών σχέσεων. Η Δανή υπουργός Περιβάλλοντος Κόνι Χέντεγκορντ χαιρέτισε την έκκληση του Τζορτζ Μπους για περιορισμό της κατανάλωσης βενζίνης, αλλά προσέθεσε ότι θα μπορούσε να είχε θέσει σαφέστερους στόχους για την κατανάλωση ενέργειας. Οι προτάσεις του προέδρου Μπους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόοδο στο ζήτημα των κλιματικών μεταβολών, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η ενεργειακή ασφάλεια και οι κλιματικές μεταβολές αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τόνι Μπλερ.

Άλλοι, όμως, ήταν πιο επιφυλακτικοί. «Βρίσκουμε τις προτάσεις του προέδρου για την αντιμετώπιση των κλιματικών μεταβολών πολύ αδύναμες, αν και επιτέλους αναγνωρίζει ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί σοβαρή πρόκληση» δήλωσε ο Ντον Χένρι, διευθυντής του Αυστραλιανού Ιδρύματος Περιβάλλοντος.

Το απέφυγε

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να θέσει υποχρεωτικά ανώτατα όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μολονότι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η Τζένεραλ Ελέκτρικ είχαν προτείνει οι ίδιες να τεθούν τέτοια όρια. Πάντως, ο πρόεδρος Μπους ζήτησε την παραγωγή υβριδικών και άλλων οχημάτων που θα κινούνται με αιολική, ηλιακή ή και πυρηνική ενέργεια.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Μπους προέτρεψε το Κογκρέσο, όπου τα περισσότερα μέλη του αποδοκιμάζουν τη στρατηγική του για το Ιράκ, να του δώσει μια ακόμη ευκαιρία, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί οριστικά το αποτέλεσμα. Όμως, ολοένα και περισσότεροι σημαντικοί Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη νέα πολιτική στο Ιράκ. «Δεν είμαι βέβαιος ότι το σχέδιο του προέδρου Μπους θα πετύχει», λέει ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ από την Ινδιάνα. Η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας επρόκειτο να ψηφίσει χθες μη δεσμευτικό διακομματικό ψήφισμα κατά της απόφασης του προέδρου να στείλει και άλλα στρατεύματα στο Ιράκ.

ΕΙΠΑΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

● «Μας δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούμε με συγκεκριμένες μεθόδους για τις κλιματικές μεταβολές και για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας». Κάρστεν Βόιτ, συντονίστρια αμερικανογερμανικών σχέσεων.

●«Θα μπορούσε να είχε καθορίσει πόση ακριβώς ανανεώσιμη ενέργεια χρειάζονται οι ΗΠΑ». Κόνι Χέντεγκορντ, υπουργός Περιβάλλοντος Δανίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

●«Άγνοια για το Ιράκ, διορθωτική στροφή στο κλίμα». Γιούργκεν Τρίτιν, αρχηγός Πρασίνων της Γερμανίας.

●«Είναι γελοίο να συγκρίνει τις πολιτοφυλακές των σιιτών με την Αλ Κάιντα». Σιιτικό κόμμα του Ιράκ.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

●«Ελάτε μαζί μου σε αυτό τον μεγάλο στόχο, να μειώσουμε κατά 20% την κατανάλωση βενζίνης».

●«Πρέπει να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε σε νέες μεθόδους παραγωγής αιθανόλης, χρησιμοποιώντας τα πάντα, από ροκανίδια μέχρι χορτάρι και αγροτικά απόβλητα».

ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

●«Είναι ακόμη στο χέρι μας να διαμορφώσουμε την έκβαση της μάχης. Ας μετατρέψουμε τα γεγονότα σε νίκη».

●«Η χώρα μας ακολουθεί μια νέα στρατηγική και σας ζητώ να της δώσετε μια ευκαιρία να λειτουργήσει».