Ποιος σκότωσε τη Νένα Μπιρκ Λάρσεν; Η δεκαεννιάχρονη κοπέλα εντοπίζεται βιασμένη και βάναυσα δολοφονημένη σε ένα δάσος έξω από την Κοπεγχάγη και η δανέζα αστυνομικός Σάρα Λουντ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το στυγερό έγκλημα μαζί με τον συνάδελφό της Γιαν Μάγερ, πράγμα που ανατρέπει τα σχέδιά της να μετακομίσει μαζί με τον σύντροφό της και τον 12χρονο γιο της στη Στοκχόλμη. Η εξιχνίαση της υπόθεσης δεν είναι ο μοναδικός άξονας του «Killing». Οι γονείς τής Νένα, η Περνίλε και ο Μπιρκ Λάρσεν, παλεύουν να αντιμετωπίσουν την απώλεια του παιδιού τους ενώ παράλληλα εξελίσσεται ο προεκλογικός αγώνας του γοητευτικού πολιτικού Τρολς Χάρτμαν για τη δημαρχία της Κοπεγχάγης. Υστερα από συνεχείς ανατροπές, η υπόθεση θα πάρει εντελώς άλλη τροπή όταν έρχονται στο φως στοιχεία που συνδέουν τον πολιτικό με τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας.

Αυτό σε περίληψη είναι το σενάριο της δανέζικης αστυνομικής σειράς «The Killing» που έγραψε ο Σόρεν Σβέστρουπ και η οποία έχει τιμηθεί με κορυφαία ευρωπαϊκά βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα BAFTA, το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής παραγωγής στο Τηλεοπτικό Φεστιβάλ του Μόντε Κάρλο, καθώς και με πολλές υποψηφιότητες για τα διεθνή Emmy. Κοινό και κριτικοί υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη σειρά στη Βρετανία όπου αποτέλεσε πραγματικό τηλεοπτικό φαινόμενο όταν προβλήθηκε από το BBC4 (το 2011) και η Σόφι Γκρόμπελ, που υποδύεται την 38χρονη εμμονική ντετέκτιβ, ανακηρύχτηκε η καλύτερη ηθοποιός στην κατηγορία μυστηρίου (2011).

Την ίδια υπόθεση έχει και το βιβλίο που εκλήθη να γράψει στη συνέχεια ο Ντέιβιντ Χιούσον ανατρέποντας τον άγραφο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο λογοτεχνικά έργα μεταφέρονται στην κινηματογραφική ή την τηλεοπτική οθόνη αλλά το αντίθετο δεν συμβαίνει. Ο βρετανός συγγραφέας, που είναι γνωστός για σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων τα οποία εκτυλίσσονται κυρίως στη Ρώμη με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Νικ Κόστα, τόλμησε να μεταφέρει σε γραπτό λόγο την εικόνα και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό όχι μόνο για αναγνώστες που δεν έχουν δει την τηλεοπτική σειρά αλλά και για τηλεθεατές που την γνωρίζουν –στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε πέρσι από το Mega.

Αφού είδε τα επεισόδια του «Killing», ο Χιούσον ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη, συνέλεξε πληροφορίες για την πόλη και τους κατοίκους της και στη συνέχεια αποδόμησε το σενάριο και το έφτιαξε από την αρχή. Εγραψε νέους διαλόγους, ανέπτυξε σε βάθος τους βασικούς χαρακτήρες, παρέλειψε κάποιες σκηνές και πρόσθεσε άλλες που μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον ακόμη και όσων γνωρίζουν τη σειρά, κυρίως όμως οδήγησε την πλοκή σε ένα διαφορετικό και εντελώς απρόσμενο τέλος.