Ηταν ο μεγάλος πονοκέφαλος στον κόσμο της τέχνης για τουλάχιστον τρία χρόνια ο κλεμμένος πίνακας του Βαν Γκογκ.

Τελικά όμως ο Αρθουρ Μπραντ, ο «Ιντιάνα Τζόουνς» της τέχνης όπως τον αποκαλούν, κατάφερε να τον εντοπίσει και να φροντίσει για την επιστροφή του στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ.

Η ανέλπιστη εξέλιξη της επίπονης και πολύχρονης προσπάθειας εντοπισμού του αριστουργήματος συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση: «Εχουμε εξαιρετικά ευχάριστα νέα.

Ο πίνακας «Ο κήπος στο Nuenen» επέστρεψε στο μουσείο Groninger 3,5 χρόνια μετά την κλοπή του».

Η μικρή ιστορία της απώλειάς του έχει ως εξής: το έργο που φιλοτέχνησε ο Βαν Γκογκ το 1884, είχε μεταφερθεί για τις ανάγκες μιας έκθεσης στο μουσείο Singer Laren, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του Αμστερνταμ.

Οι διαρρήκτες έκαναν, ως φαίνεται, με άνεση τη δουλειά τους αφού έκλεψαν τον πίνακα κατά τη διάρκεια των εβδομάδων του λοκντάουν που υπήρχε σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημία του Covid-19.

Η ολλανδική αστυνομία κινητοποιήθηκε για τον εντοπισμό τους και έδωσε στη δημοσιότητα όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε, οι οποίες ήταν κυρίως ό,τι είχε καταγραφεί στις κάμερες ασφαλείας.

Τη στιγμή δηλαδή κατά την οποία οι κλέφτες, στις 30 Μαρτίου, εισβάλλουν στο μουσείο Singer Laren σπάζοντας τις γυάλινες πόρτες του για να κλέψουν τον πίνακα.

Σε αυτό λοιπόν τον πίνακα ο σπουδαίος ολλανδός ζωγράφος αποτυπώνει τον κήπο της ενορίας του Νούενεν, τη μικρή ολλανδική πόλη όπου ζούσαν οι γονείς του Βαν Γκογκ.

Το μουσείο Groninger με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «έχει ταλαιπωρηθεί αλλά – εκ πρώτης όψεως – είναι σε καλή κατάσταση» και πρόσθεσε ότι το έργο βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Αμστερνταμ και θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες προτού επιστραφεί.

O Aρθουρ Μπραντ

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται με φειδώ κάποιες λεπτομέρειες για την ανάκτηση του έργου τέχνης που η αξία του αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ.

«Η αστυνομία για τον εντοπισμό του πίνακα ενεπλάκη σε όλες τις φάσεις.

Το μουσείο δεν μπορεί να σχολιάσει περισσότερο την έρευνα που έγινε», πρόσθεσε. Το μουσείο επισήμανε επίσης ότι ο διακεκριμένος ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης Αρθουρ Μπραντ, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία.

Ο Αρθουρ Μπραντ, ο οποίος είναι πιο διάσημος για την ανάκτηση των χάλκινων αγαλμάτων «Τα άλογα του Χίτλερ», έναν πίνακα του Πικάσο και ένα δαχτυλίδι που κάποτε ανήκε στον Οσκαρ Ουάιλντ, δήλωσε ότι αυτός που τελικά του παρέδωσε τον πίνακα δεν είχε καμία σχέση με την κλοπή.