Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ενίοτε ο «πονοκέφαλος» που έχει - παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια - ο εκάστοτε ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας, ήταν η συμμετοχή ή όχι του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Καθώς η επιθυμία του σούπερ σταρ της Εθνικής μας ήταν πάντα υψηλή και δεδομένη, αλλά παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα (τραυματισμοί, η ομάδα του, χρονικά περιθώρια κ.λπ.).
Ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του καλοκαιριού σε Φιλιππίνες (μόνο σε αυτή τη χώρα θα παίξει η Εθνική μας), Ιαπωνία και Ινδονησία οι ενδείξεις - στην παρούσα φάση τουλάχιστον - δεν δείχνουν ότι ο Greek Freak θα απουσιάζει.
Ο,τι και να γίνει πάντως, ο Δημήτρης Ιτούδης θα έχει εφέτος ένα ξεχωριστό δίλημμα στο οποίο θα πρέπει να πάρει μια απόφαση με γνώμονα πάντα το καλό της εθνικής μας ομάδας.
Ο Τόμας Γουόκαπ είναι πλέον κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου και έχει δικαίωμα συμμετοχής στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ως νατουραλιζέ.
Τη συνθήκη δηλαδή που ισχύει και για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ για τον οποίο η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έδωσε αγώνα για να φύγει ο αστερίσκος από το διαβατήριό του αλλά πρόσφατα η ΦΙΜΠΑ δεν το δέχτηκε, συνεπώς παραμένει σε καθεστώς νατουραλιζέ.
Η αδικία
Εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά που «αδικεί» τον Τάιλερ Ντόρσεϊ σε σχέση με τον Τόμας Γουόκαπ, καθώς ο άσος της Φενερμπαχτσέ και ελληνικές ρίζες έχει και σε «μικρή» εθνική Ελλάδος έχει παίξει πριν απ' τα 19 του (έστω και ως νατουραλιζέ και εκεί).
Ο κανονισμός της FIBA επιτρέπει σε κάθε εθνική ομάδα να έχει στη σύνθεσή της μέχρι έναν νατουραλιζέ παίκτη, με την Ισπανία για παράδειγμα να κατακτά το τελευταίο Ευρωμπάσκετ με MVP τον Αμερικανό (που έχει πάρει έναντι αμοιβής) το ισπανικό διαβατήριο εννοείται με τον κλασικό αστερίσκο, Λορέντζο Μπράουν.
Ο Ντόρσεϊ δεν είναι ίδια περίπτωση καθώς έχει ελληνική καταγωγή από τη μια πλευρά των γονιών του και είχε επιλέξει από την πρώτη στιγμή να παίζει στην Εθνική Ελλάδας.
Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον Λιθουανό Μπραζντέικις ο οποίος είχε επιλέξει να παίξει στον Καναδά σε ηλικία 17 ετών, οπότε για αυτό τον έχουν ως νατουραλιζέ στη Λιθουανία.
Ο 20χρονος φόργουορντ έχει γεννηθεί μεν στο Κάουνας και έχει ξεκάθαρες λιθουανικές ρίζες, αλλά μετακόμισε οικογενειακώς στο Οντάριο του Καναδά σε νεαρή ηλικία. Για τον λόγο αυτό, έχει μετάσχει με την ομάδα της Βόρειας Αμερικής σε πρωταθλήματα U-16 και U-17, ωστόσο δεν του στερεί συμμετοχή στη χώρα καταγωγής του, καταλαμβάνοντας όμως τη θέση του νατουραλιζέ ακριβώς επειδή ο ίδιος είχε επιλέξει να παίξει σε άλλη εθνική ομάδα σε νεαρή ηλικία.
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δικαιούται να «σβήσει» ο αστερίσκος από το ελληνικό διαβατήριό του, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον εφέτος.
Το δίλημμα
Επομένως, ο Δημήτρης Ιτούδης θα πρέπει να επιλέξει ποιον απο τους δύο θα έχει εφέτος μαζί τους στις Φιλιππίνες. Τον Τόμας Γουόκαπ ή τον Τάιλερ Ντόρσεϊ;
Τι θα πάρει από τον κάθε παίκτη είναι το ζητούμενο και με γνώμονα αυτό θα λάβει και την απόφασή του ο ομοσπονδιακός προπονητής.
Ο Γουόκαπ είναι ένας πόιντ γκαρντ που έχει πρώτα στο μυαλό του τη δημιουργία και μετά την εκτέλεση. Είναι ο παίκτης που μπορεί να κατεβάσει την μπάλα για να οργανώσει μία επίθεση, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο τόσο όταν μοιράζεται το παρκέ με τον Κώστα Σλούκα (καθώς τον απελευθερώνει να παίξει χωρίς την μπάλα που είναι ακόμα καλύτερος σε αυτό) ή όταν τον αντικαθιστά και του δίνει πολύτιμες ανάσες κρατώντας στο ίδιο υψηλό επίπεδο την ομάδα.
Το μεγάλο του προσόν είναι ότι «διαβάζει» τις φάσεις και συμμετέχει ενεργά (και με επιτυχία) στο γρήγορο μοίρασμα της μπάλας. Στο πρόσφατο φάιναλ φορ στο Κάουνας ο κόουτς Μπαρτζώκας τον έχρισε ουσιαστικό MVP του ημιτελικού με τη Μονακό καθώς στο εντυπωσιακό 27-2 του τρίτου δεκαλέπτου ήταν ο παίκτης που «διάβαζε» καλύτερα το ποιος συμπαίκτης του είναι πιο έτοιμος και τον αξιοποιούσε. Παράλληλα ο Γουόκαπ είναι εξαιρετικός αμυντικός ενώ δεν μπορείς να αγνοήσεις και το σουτ του, που είναι αξιόπιστο και δίνει και εκεί λύσεις.
Παράλληλα δείχνει ο ιδανικός παίκτης για να αξιοποιήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο επιθετικά.
Από την άλλη πλευρά, ο Ντόρσεϊ είναι ο παίκτης με το φαρμακερό σουτ και το απρόβλεπτο καθώς μπορεί να σου γυρίσει ακόμα και ένα παιχνίδι με συνεχόμενα μεγάλα σουτ. Ομως δεν μπορεί να δώσει ανάλογες λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι ενώ υστερεί σημαντικά στην άμυνα όπου κάποιες φορές μετατρέπεται στον αδύναμο κρίκο της ομάδας του σε αυτόν τον τομέα.
Ο κόουτς Ιτούδης έχει μπροστά του μια σημαντική απόφαση που θα πρέπει να πάρει για το ποιος από τους δύο εκλεκτούς θα ενισχύσει εφέτος την Εθνική μας.