Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για εισήγηση για προσωρινή άδεια λειτουργίας για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, παρά τη διαπίστωση ελλείψεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής επανελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Αττικής διαπιστώθηκε ότι στις κερκίδες 46 και 48 του άνω διαζώματος (οπαδοί φιλοξενούμενης ομάδας) η επιτροπή διαπίστωσε ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση διαχωριστικών κιγκλιδωμάτων ύψους 3 μέτρων και ότι χρειάζεται εξωτερικά στα όρια των κερκίδων 39 και 45 του κάτω διαζώματος να τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα τουλάχιστον 2,5 μέτρων καθώς και εξωτερικά της κερκίδας 42.

Επιπλέον, η περίφραξη ως προς τον αγωνιστικό χώρο – κιγκλίδωμα 0,90 μ. εσωτερικά και 1,40 μ. εξωτερικά, εκτός από το πέταλο μεταξύ των θυρών 19-25 του κάτω διαζώματος και των θυρών 20-22 του άνω όπου έχει τοποθετηθεί plexiglas άνω των 3 μέτρων – δεν αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας για κιγκλιδώματα τουλάχιστον 2,50 μ. και σε σημεία αυξημένης επικινδυνότητας, όπως τα πέταλα, τουλάχιστον 3,00 μ.

Η πρόεδρος της επιτροπής Ευαγγελία Πολυζώη εισηγήθηκε στις 21/9 να γίνει επανέλεγχος αφού λυθούν τα προβλήματα, υποστηρίζοντας ότι προσωρινή άδεια «δεν συνάδει με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του Ν. 4479 γιατί πρόκειται για θέματα ασφάλειας γηπέδου και δεν είναι «τυχόν ελλείψεις»».

Ωστόσο, παρά τις ελλείψεις (σε ζητήματα που αφορούν την αποτροπή συμπλοκών και εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο) η πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα της ΑΕΚ και εισηγήθηκε προσωρινή άδεια λειτουργίας 6 μηνών στο γήπεδο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα φιλοξενούνται φίλαθλοι άλλων σωματείων (κάτι που ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς της Super League).

Η βιασύνη, τα ακριβά «διαρκείας» και καταγγελίες για απειλές

Η συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής προέβλεπε παράδοση του γηπέδου στις 25 Νοεμβρίου 2022. Ομως, φέτος η ΑΕΚ προσέφερε εισιτήρια διαρκείας που ήταν πιο ακριβά από προηγούμενες χρονιές. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε, η ΑΕΚ έχει πουλήσει 20.000 «διαρκείας» και παίζει στη Ριζούπολη. Αν το γήπεδο παραδιδόταν στις 25 Νοεμβρίου, το πρώτο εντός έδρας ματς δεν θα γινόταν νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου, δηλαδή τα εγκαίνια θα γίνονταν στον δεύτερο γύρο, λόγω του Μουντιάλ και της ολοκλήρωσης του πρώτου γύρου στις 13 Νοεμβρίου. Ισως αυτό εξηγεί γιατί πίεσε τόσο η ΑΕΚ να πάρει προσωρινή άδεια.

Να σημειώσουμε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η κ. Πολυζώη κατέθεσε μήνυση κατά του Δ. Μελισσανίδη στο Τμήμα Εκβιαστών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Κατήγγειλε ότι την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής πήγαν στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, όπου διαπιστώθηκαν ελλείψεις και παραβάσεις που άπτονται της ασφάλειας θεατών και αθλουμένων, και ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Μελισσανίδης μπήκε στην αίθουσα και άρχισε να απειλεί την ίδια και τα άλλα μέλη της επιτροπής.

Μένει να δούμε εάν και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αδειοδοτήσεων Αθλητικών Εγκαταστάσεων, κ. Ιωάννης Παπακώστας και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χάρης Ρώμας θα επιλέξουν να παραβλέψουν τα ζητήματα ασφάλειας.