Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό και προσπάθειες να προχωρήσουν οι ρωσικές μονάδες σε αρκετές πόλεις στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ που έχει γίνει πλέον το επίκεντρο του, σχεδόν έξι μηνών, πολέμου, αλλά ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν πολλές από τις επιθέσεις.

Το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ρωσικούς βομβαρδισμούς σε περισσότερες από 12 πόλεις στο νότιο μέτωπο – ιδιαίτερα στην περιοχή της Χερσώνας, που κατέχεται κυρίως από ρωσικές δυνάμεις, αλλά όπου τα ουκρανικά στρατεύματα ανακτούν σταθερά εδάφη. Η Νατάλια Χούμενιουκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη αλλά ελεγχόμενη. «Ο εχθρός δεν τολμά να προχωρήσει από ξηρά αλλά χρησιμοποιεί πυροβολικό και πυραύλους από τα μετόπισθεν» ανέφερε.  

Η προσοχή έχει στραφεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη Νότια Ουκρανία, εν μέσω φόβων για πιθανή καταστροφή λόγω των συνεχών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες. «Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αναγκάσουν τον κόσμο να συμμορφωθεί με τους όρους τους βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια» έγραψε στο Twitter ο Αντρι Γερμάκ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου της Ουκρανίας. «Αυτό δεν θα συμβεί». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τη Ζαπορίζια και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους ρώσους στρατιώτες που πυροβολούν στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης ή τον χρησιμοποιούν ως βάση για να πυροβολήσουν ότι θα γίνουν «στόχος» των ουκρανικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει το μέτωπο του Ντονμπάς με ένα επιπλέον τμήμα εθελοντών. Οι τσετσένοι μαχητές έχουν τη φήμη ότι χρησιμοποίησαν ακραία βία όπου αναπτύχθηκαν. Ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat αποκάλυψε ότι μια τσετσενική μονάδα με την επωνυμία Akhmat διέπραξε πολλά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης και της δολοφονίας ενός ουκρανού αιχμάλωτου πολέμου, ο θάνατος του οποίου καταγράφηκε σε βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Καντίροφ, ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Πούτιν, ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 μαχητές του έχουν σταλεί στην Ουκρανία, αν και οι αναλυτές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεταξύ 3.500 και 7.000.

Το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι «εκκενώνει» σχεδόν 28.000 ανθρώπους την ημέρα από την «επικίνδυνη» περιοχή του Ντονμπάς. Ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Αμυνας της Ρωσίας, είπε ότι περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 530.000 παιδιών, μεταφέρθηκαν από το Ντονμπάς στη Ρωσία.  Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μαζική αναγκαστική μεταφορά, που αποτελεί έγκλημα πολέμου, αλλά η Ρωσία επιμένει ότι πρόκειται για ανθρωπιστική πράξη.