Τα διεθνή γεγονότα των τελευταίων ετών αναδεικνύουν μια αυξανόμενη αστάθεια παγκοσμίως και δημιουργούν αβεβαιότητα ως προς την αποτελεσματικότητα των θεσμών που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της σταθερότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Τα αίτια της αστάθειας είναι πολιτικά και μη, για παράδειγμα η πανδημία ή η κλιματική κρίση. Προεξάρχον πολιτικό αίτιο αποτέλεσε ο λαϊκισμός όπως εκδηλώθηκε στις χώρες-πυλώνες του διεθνούς συστήματος, στις ΗΠΑ με την ανάδειξη του Τραμπ και στη Βρετανία με το Βrexit. Είναι δείγμα υγείας του αμερικανικού πολιτικού συστήματος ότι απαλλάχθηκε από τον Τραμπ, δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι η βαθιά διαίρεση της αμερικανικής κοινωνίας θα εκλείψει.

Ενα δεύτερο αίτιο είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο ανταγωνισμού υπερδυνάμεων με δεδομένη την άνοδο της Κίνας στο οικονομικό πεδίο και ανοιχτό το ζήτημα του πώς και αν θα συνδυάσει την οικονομική με πολιτική και στρατιωτική ισχύ και επιρροή πέραν της γεωγραφικής της περιοχής.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η αντίδραση-απάντηση της πολιτικής Δύσης. Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι στο ίδιο μήκος κύματος καθώς το διακύβευμα δεν είναι οικονομικό, είναι το πολιτισμικό μας μοντέλο και το σύστημα αξιών που ανέδειξε τον δυτικό πολιτισμό κυρίαρχο. Η πολιτική πρέπει να ξαναβρεί τον ρόλο της και να προσφέρει απαντήσεις στις κοινωνίες που έχουν πλείστους λόγους να αισθάνονται ανασφαλείς.

Η Ινώ Αφεντούλη είναι στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ, Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας