Από τα συμπεράσματα σημαντικών μελετών που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία, όπως του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ, προκύπτει ότι ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού σε όλη την οικονομία είναι από 2,25 έως 2,65.

Αυτό δείχνει ότι ήδη υπάρχει διασύνδεση του τουρισμού με άλλους τομείς της οικονομίας. Το ζήτημα είναι πώς θα αναδείξουμε περαιτέρω αυτήν τη διασύνδεση και πώς θα συνεχίσει η τουριστική δραστηριότητα να αναπτύσσεται, συμπαρασύροντας μαζί και άλλους τομείς της οικονομίας, ώστε το ποσοστό του τουρισμού στο ΑΕΠ να παραμείνει υψηλό, με το ΑΕΠ όμως υψηλότερο. Στο πλαίσιο αυτό, η μεγαλύτερη διασύνδεση του τουρισμού αποτέλεσε και στρατηγική στόχευση του ΣΕΤΕ πολύ πριν από την κρίση της πανδημίας.

Παράλληλα, βασική προτεραιότητα για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού είναι η βελτίωση των υποδομών, με τη συνεργασία κυρίως κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν γίνει σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων, για παράδειγμα του Ταμείου Ανάπτυξης, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές, τότε μπορεί ο τουρισμός να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος της περιόδου, οι προορισμοί να εξελιχθούν και να μπορούν να συμβιώνουν οι κάτοικοι με τους επισκέπτες σε πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Ο Γιάννης Ρέτσος είναι πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts