Νομοσχέδιο που προβλέπει την επιστροφή 15 έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων έργων των Γκούσταβ Κλιμτ και Μαρκ Σαγκάλ, στους κληρονόμους των εβραϊκών οικογενειών ψήφισε ομόφωνα η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τη γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού, Ροσελίν Μπασελό, ιστορικό, αφορά έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί και αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από τη Γερουσία στις 15 Φεβρουαρίου. Η λεηλασία ήταν «η άρνηση της ανθρωπότητας [των εβραϊκών αυτών οικογενειών], της μνήμης τους, των αναμνήσεών τους», υπογράμμισε η υπουργός, η οποία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των πολιτικών παρατάξεων για το εν λόγω θέμα.

Ανάμεσα στα 15 έργα που πρόκειται να επιστραφούν στους κληρονόμους των νόμιμων κατόχων τους είναι το μοναδικό έργο του Κλιμτ που ανήκει στις δημόσιες συλλογές της Γαλλίας. Πρόκειται για τον πίνακα «Τριαντάφυλλα κάτω από δέντρα», ο οποίος βρίσκεται στο Μουσείο Ορσέ. Αποκτήθηκε το 1980 από το γαλλικό δημόσιο μέσω ενός εμπόρου. Μεταγενέστερη έρευνα ωστόσο απέδειξε ότι ανήκε στην Αυστριακή Ελενόρ Σιάζνι, η οποία αναγκάστηκε να τον πουλήσει το 1938 προτού απελαθεί και δολοφονηθεί. Ο πίνακας του Σαγκάλ με τίτλο «Ο πατέρας», ο οποίος εντάχθηκε στις εθνικές συλλογές της Γαλλίας το 1988 και φυλάσσεται στο Κέντρο Πομπιντού,  διαπιστώθηκε πως ανήκε στον πολωνοεβραίο μουσικό Ντέιβιντ Σέντερ.

«Είναι η πρώτη φορά κατά τη μεταπολεμική περίοδο που η κυβέρνηση δεσμεύεται με ένα κείμενο το οποίο επιτρέπει την επιστροφή έργων από δημόσιες συλλογές που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή αποκτήθηκαν σε ταραγμένες συνθήκες και στο πλαίσιο των αντισημιτικών διώξεων» προσθέτει η Ροσελίν Μπασελό. Τα έργα που θα επιστραφούν – σχέδια και πίνακες – προέρχονται από τα μουσεία του Λούβρου, του Κάστρου Κομπιέν και του Ουτρίγιο-Βαλαντόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 100.000 έργα τέχνης κατασχέθηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του πολέμου 1939-1945, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού. Από αυτά τα 60.000 εντοπίστηκαν στη Γερμανία μετά την απελευθέρωση και τα 45.000 επιστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους την περίοδο 1945-1950.