Φως στην εικόνα του Θεού επιχειρεί να ρίξει η μελέτη της καθηγήτριας Αρχαίων Θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, Φραντσέσκας Σταυρακοπούλου «Θεός: μια ανατομία».

Σε αντιδιαστολή με την επιστήμη της θεολογίας που διδάσκει ότι ο Θεός της Βίβλου δεν έχει σωματική υπόσταση, η συγγραφέας επιχειρεί την «ανάπλαση» ενός θεού που έχει ανθρώπινη μορφή, περπατά και μιλάει, κλαίει και γελάει, τρώει, κοιμάται, αισθάνεται και αναπνέει και που το φύλο του είναι αρσενικό.

Η ίδια μάλιστα θεωρεί ακατανόητο το δόγμα της Αγίας Τριάδας. Γι’ αυτό και υποστηρίζει πως θα πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχαία εβραϊκή μυθολογία.

Οι «New York Times» αφιερώνουν στο βιβλίο της εκτενή κριτική με την υπογραφή της Κάρεν Αρμστρονγκ – μιας από τους εγκυρότερους σχολιαστές και ιστορικούς των θρησκειών σε όλον τον κόσμο. Η Αρμστρονγκ, αν και εκτιμά τη μελέτη της Σταυρακοπούλου, διαφωνεί και διατείνεται ότι οι μηχανισμοί λειτουργίας της θρησκείας έχουν εστιάσει στην καλλιέργεια της ψυχικής και σωματικής πειθαρχίας, η οποία και επιτρέπει στους πιστούς να δουν το άρρητο, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία της σωματικής υπόστασης.