Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Προϋπόθεση επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού» χαρακτηρίζει την επίλυση του Κυπριακού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Νεοφύτου σημειώνει τη συνολικά πιο επιθετική και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε Κύπρο, Αιγαίο και ευρύτερη περιοχή, ωστόσο τονίζει ότι ο μόνος δρόμος για να δεσμευτεί η Αγκυρα είναι ο διάλογος.
Παράλληλα, δεν θεωρεί ότι οι κυρώσεις είναι αυτοσκοπός, ούτε ότι επιτρέπουν εφησυχασμό, ενώ στρέφοντας το βλέμμα στις ΗΠΑ και τις σχέσεις Ουάσιγκτον - Λευκωσίας αναφέρει ότι «δεν εξαντλούνται σε ένα μεμονωμένο έργο όπως ο αγωγός EastMed».
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θεωρείτε ότι θα έχει να αντιμετωπίσει ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;
Η επίλυση του εθνικού μας θέματος, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας, δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στόχος μας αλλά και προϋπόθεση επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού. Η λύση αυτή περνά μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αναπτυξιακή μας προοπτική την επόμενη ημέρα συνδέεται άμεσα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την υλοποίηση ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων που στοχεύει να μετασχηματίσει τη χώρα μας σε μια βιώσιμη, ανθεκτική οικονομία, με υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας, αυξημένη παραγωγικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό, σε μια πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.
Πώς θα κινηθείτε για να σπάσετε το αδιέξοδο στο Κυπριακό; Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο πρωτοβουλιών ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και ποιες είναι αυτές;
Παρατηρούμε με ανησυχία μια Τουρκία συνολικά πιο επιθετική και ανεξέλεγκτη. Οχι μόνο στην Κύπρο και στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στα θέματα των μεταναστευτικών εισροών, των σχέσεων με τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρ' όλα αυτά, ο μόνος δρόμος για να δεσμευτεί η Τουρκία είναι ο δρόμος του διαλόγου. Γι' αυτό υποστηρίζω την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να πείσουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς το συμφέρον και των τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας.
Πώς βλέπετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία; Είναι οι κυρώσεις αυτοσκοπός και τι μήνυμα δίνει τελικά η στάση της Ευρώπης στην Αγκυρα;
Η πολιτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και στέλνει πολιτικά μηνύματα. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές: τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα των κρατών - μελών με την Τουρκία είναι τέτοια, που οι κάθε φορά συμφωνημένες κυρώσεις δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τη χώρα αυτή. Δεν μπορούμε να θεωρούμε λοιπόν τις σημερινές κυρώσεις αυτοσκοπό ή να εφησυχάζουμε ότι κάνουμε το καθήκον μας, γιατί το σύστημα δεν λειτουργεί έτσι. Αντίθετα, η αδράνεια δίνει άλλοθι και είναι εις βάρος μας. Την ίδια ώρα πρέπει να φέρνουμε στο τραπέζι προτάσεις λύσης με θετικό πρόσημο για όλους. Προτάσεις που αποδεικνύουν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι ωφέλιμη όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την Τουρκία.
Τι σχέσεις θα επιδιώξετε με τις ΗΠΑ και τι μήνυμα έστειλε στην Αγκυρα το non paper περί EastMed;
Οι σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών είναι ισχυρές και υψηλού επιπέδου. Κοινός μας γνώμονας είναι η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, με πολιτικές που προσδίδουν όφελος στις χώρες μας αλλά και σε γειτονικές χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αξίες του αλληλοσεβασμού και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Οι σχέσεις αυτές δεν εξαντλούνται σε ένα μεμονωμένο έργο όπως ο αγωγός EastMed. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε μια προνομιακή γεωγραφική θέση, δίπλα σε συμμάχους όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Εχει την ενεργειακή της στρατηγική και, παράλληλα, παίζει σημαντικό ρόλο στον συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας στις οποίες είναι προσκεκλημένη να συμμετάσχει και η Αγκυρα, στο μέτρο που έχει λύσει τα προβλήματά της με τις γειτονικές χώρες, αλλά και έχει συμβάλει στη βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Πώς βλέπετε τις κινήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη και κατά πόσο τελικά μπορεί να επηρεάσει τα μεγάλα ζητήματα μια προεκλογική περίοδος ενός έτους;
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένα αξιόλογο στέλεχος της παράταξής μας που υπηρέτησε τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη για εννιά χρόνια. Επέλεξε να μην ακολουθήσει τη μαζική εσωτερική εκλογική μας διαδικασία και δεν έχει ανακοινώσει ακόμη καμία απόφασή του. Από την άλλη, το κόμμα μας έχει πάρει τις δικές του. Παραδοσιακά, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιλέγει τον υποψήφιό του περίπου έναν χρόνο πριν. Το ίδιο έγινε με όλους τους προηγούμενους. Δεν γίνεται φέτος κάτι διαφορετικό.
Υστερα από δέκα χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη θεωρείτε ότι κληρονομείτε τη φθορά ή πιστεύετε ότι ξεκινάτε με θετικό πρόσημο την κούρσα προς το Προεδρικό;
Η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αφήνει μια χώρα πολύ καλύτερη και πολύ πιο ισχυρή από αυτήν που παρέλαβε το 2013. Η Κύπρος πριν από εννέα χρόνια ήταν χρεοκοπημένη.
Μέχρι την πανδημία κατέγραφε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και μέσα στην κρίση κράτησε όρθιο το σύστημα υγείας, ενώ στήριξε με πρωτοφανή τρόπο νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να ξαναβρούν τα πατήματά τους.
Παράλληλα, εισήγαγε γενναίες μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και εκσυγχρονίζουν το κράτος. Εγιναν και λάθη, αλλά το γενικό πρόσημο είναι, αναμφισβήτητα, σημαντικά θετικό. Τώρα είναι η ώρα να πάμε την Κύπρο στην επόμενη ημέρα, χτίζοντας στα πολλά καλά που έγιναν. Δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, πιο βιώσιμο και πιο πράσινο, καλλιεργώντας την ψηφιακή μετάβαση παντού και ανανεώνοντας την πίστη του κόσμου στις δυνατότητες της χώρας μας.