Γιατί ακριβαίνουν τα ενοίκια σπιτιών και καταστημάτων και παράλληλα αυξάνει διαρκώς το κόστος αγοράς κατοικιών;

Οι κατασκευαστές εντοπίζουν τις κυριότερες αιτίες, που κατά την άποψή τους είναι:

n Η δυσβάστακτη φορολογία στην πρώτη μεταβίβαση κατοικιών.

n Οι αυθαίρετες και συνεχείς ανατιμήσεις δομικών υλικών.

n Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας (30.000 λιγότερα διαμερίσματα την τριετία 1974-76).

n Η μεταβίβαση που φορολογείται με τιμές μεγαλύτερες από τις πραγματικές.

Τονίστηκε εξάλλου από τους κατασκευαστές οικοδομικών και τεχνικών έργων ότι η πάγια πολιτική του κράτους να χρησιμοποιεί τον οικοδομικό τομέα σαν ευκαιρία για αναθέρμανση ή αποθέρμανση της οικονομίας πρέπει να σταματήσει. Τότε μόνο η αγορά σπιτιού από τις μικρομεσαίες τάξεις θα πάψει να είναι απραγματοποίητο όνειρο.

ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΠΟ ΦΥΤΑ

Μια ελπίδα υπάρχει για τον κόσμο. Η βιοενέργεια. Το δηλώνει ο καθηγητής Ζοέλ Ντε Ρενέ, διευθυντής εφαρμογών ερεύνης του ινστιτούτου Παστέρ, που εξηγεί:

– Ξέρετε, αλήθεια, ότι τα φυτά κάθε χρόνο «κατασκευάζουν» δισεκατομμύρια τόνους βιοκαύσιμα; Ξέρετε ότι τη δυνατότητα αυτή έχουν ακόμη και τα μικρόβια; Αυτές οι επιστημονικές αλήθειες μάς υποχρεώνουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Δεν πρέπει να βλέπουμε με απαισιοδοξία το μέλλον, είτε πρόκειται για τη διατροφή των ανθρώπων είτε για την ενέργεια. Αν κυριαρχεί σήμερα στον ενεργειακό τομέα το πετρέλαιο, δεν θα συμβαίνει το ίδιο και στο έτος 2000. Οι ανάγκες μας τότε θα καλύπτονται και με άλλες ενεργειακές πηγές με τα ακόλουθα πιθανά ποσοστά: Πετρέλαιο 30%, Κάρβουνο κ.λπ. 30%, Αέριο 13%, Πυρηνική ενέργεια 12%, Ηλιακή ενέργεια 5%, Βιοενέργεια 5%, Γεωθερμική 2%, Ανεμος 1%.

Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

ΤΟΥ ΖΑΝ ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ

Περισσότερο ακμαίος από την περυσινή του επίσκεψη στη χώρα μας, προς την οποία τρέφει αληθινά αισθήματα φιλίας, ο μεγάλος στοχαστής του καιρού μας, Ζαν Πωλ Σαρτρ, απολαμβάνει τις ημέρες αυτές την πρώιμη αθηναϊκή άνοιξη, με συντροφιά την Ελληνίδα μαθήτριά του Λίλυ Λασηθιωτάκη. Στο κλισέ μας, ο Γάλλος φιλόσοφος και η Ελληνίδα συνοδός του δέχονται τα «πυρά» Ελληνα φωτορεπόρτερ, που τους εντόπισε χθες το μεσημέρι στο Κολωνάκι, στο «Ελληνικό».