Πριν ξεκινήσει το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, αν η ερώτηση «ποιον περιμένετε MVP του Ολυμπιακού;» εμφανιζόταν σε κάποιο poll, οι περισσότεροι θα επέλεγαν να βάλουν τα λεφτά τους στην τράπεζα. Στον Μαντί Καμαρά που ήδη την προηγούμενη διετία είχε δείξει και αποδείξει πως είναι ποδοσφαιρικά «πλασμένος» για τέτοιες επικίνδυνες αποστολές. Στον Ζοσέ Σα που η παρουσία του μπροστά από τα δοκάρια είναι εκ προοιμίου κάτι σαν «κλειδί». Ισως στο φονικό ένστικτο του Γιουσέφ ελ Αραμπί.

Επειτα από δύο αγωνιστικές; Ο Καμαρά παγιδευμένος από τον Covid δεν έχει φορέσει ακόμη την ερυθρόλευκη. Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί δεν έχει ανοίξει τον λογαριασμό του με τα αντίπαλα δίχτυα. Και ο Σα που ήταν πολύ σημαντικός στην πρεμιέρα (βγάζοντας εκείνο το τετ α τετ με τον Μπενεντέτο στο 46′ κόντρα στη Μαρσέιγ) δεν κατάφερε να κρατήσει τον ίδιο χαρακτήρα επιστρέφοντας στο Ντραγκάο όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Ποιος είναι λοιπόν ως εδώ ο «κάνω τη διαφορά» για τους Πειραιώτες; Ανεπιφύλακτα ο Γιαν Εμβιλά. Ο 30χρονος γάλλος μέσος που όχι μόνο απολαμβάνει το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του, αλλά και δείχνει πως με άνεση στέκεται ανάμεσα στους καλύτερους κεντρικούς της διοργάνωσης.

Δεσπόζει

Σε αυτά τα δύο ματς με τη Μαρσέιγ και την Πόρτο, ο έμπειρος χαφ που ήρθε για να φορέσει τα παπούτσια του Γκιγέρμε μοιάζει με μπάντα που παίζει τα πάντα. Εχει τρέξει ως τώρα 22,753 χλμ. (11ος σε ολόκληρη τη διοργάνωση). Πασάρει με το εξωφρενικό 92% ποσοστό επιτυχίας (9ος στη διοργάνωση). Εχει ποσοστό επιτυχίας 83% στις προσωπικές μονομαχίες. Εχει το απόλυτο 100% στον αέρα διεκδικώντας την μπάλα. Με την Πόρτο οι αριθμοί λένε πως ακουμπούσε την μπάλα σχεδόν μία φορά κάθε λεπτό (86 επαφές). Κατάφερε να μην κάνει λάθος ούτε σε μία πάσα μέσης απόστασης (42/42). Η παρουσία του είναι ο «καταλύτης» για τον συνολικό τρόπο λειτουργίας του Ολυμπιακού. Εκείνος δίνει τον ρυθμό. Εκείνος μοιράζει το παιχνίδι. Εκείνος τα καταφέρνει μια χαρά σε ένα σχήμα με δύο κεντρικά χαφ, όταν και στις δύο αναμετρήσεις η απέναντι διάταξη έστελνε τρεις παίκτες στα ίδια τετραγωνικά του αγωνιστικού χώρου. Ο Εμβιλά είναι απόλαυση. Και ήδη αρκετοί αναρωτιούνται πόσο αποτελεσματικότερος μπορεί να γίνει αν κάποια μέτρα μπροστά εμφανιστεί στον αγωνιστικό χώρο ο Μαντί Καμαρά.

Θαυμαστής του Εμβιλά

Και με την ευκαιρία: δεν υπήρξε στον Ολυμπιακό πιο χαρούμενος άνθρωπος την ημέρα της ανακοίνωσης της μεταγραφής του 30χρονου Γάλλου. Ο Μαντί Καμαρά δεν εκτιμά απλώς τον άλλοτε διεθνή άσο. Τον ξεχωρίζει ως έναν από τους κεντρικούς χαφ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θα ήθελε να μοιάσει εξελίσσοντας τη δική του αγωνιστική φυσιογνωμία. Η ηρεμία του στο παιχνίδι, η φοβερή του άνεση στην πάσα, το εκτόπισμά του είναι στοιχεία που ο Καμαρά θα ήθελε πολύ ευχαρίστως να «κοπιάρει» από τον συμπαίκτη του. Αν θα τους δούμε μαζί στο Ιτιχάντ το βράδυ της Τρίτης; Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Ο Καμαρά βρέθηκε θετικός στον Covid πριν από την πρεμιέρα με τη Μαρσέιγ. Αν μέχρι τη Δευτέρα που η ομάδα μπει στο αεροπλάνο έχει δύο «αρνητικά» στον ιό τεστ, τότε αυτομάτως θα είναι διαθέσιμος. Δεν είναι το πιθανότερο. Δεν είναι και απίθανο. Θυμίζουμε πως πριν από την Πόρτο θετικοί στον Covid βρέθηκαν και οι Ουσεϊνού Μπα και Χιλάλ Σουντανί. Για εκείνους είναι σχεδόν απίθανο.