Οι προσφορές για την αγορά αυτοκινήτου τρέχουν και το φθινόπωρο, με τις αντιπροσωπείες να αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα, μετά την καταβαραθρωμένη εικόνα των τελευταίων μηνών, λόγω της πανδημίας (μόνο τον περασμένο Αύγουστο οι πωλήσεις καινούργιων ΙΧ σημείωσαν πτώση 28,6%). Η πιο δελεαστική προσφορά είναι η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου που τρέχει εδώ και μερικές εβδομάδες. Η συγκεκριμένη επιδότηση είναι έως 6.000 ευρώ και όπως φαίνεται υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον τόσο για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου όσο και για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 24 Αυγούστου που άνοιξε η πλατφόρμα Κινούμαι Ηλεκτρικά έχει υποδεχθεί περί τις 5.000 αιτήσεις για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος (ΙΧ, ποδηλάτου, δικύκλου/τρικύκλου). Σαφώς, το 77% των αιτήσεων αφορά την επιδότηση ηλεκτρικού ποδηλάτου, όντας το μέσο που κλέβει την παράσταση.

Ειδικότερα, στην περίπτωση αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου τα οικονομικά οφέλη κυμαίνονται ανάλογα με την τιμή αγοράς του οχήματος. Για παράδειγμα, για ένα από τα πιο γνώριμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως η BMW i3 που κοστίζει 41.300 ευρώ, με την επιδότηση της τάξης του 15% η τιμή της μειώνεται στα 36.304 ευρώ – το όφελος είναι σχεδόν 5.000 ευρώ. Επίσης, υπάρχει και επιπλέον όφελος 1.000 ευρώ στην περίπτωση απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου. Εξίσου σημαντική είναι η επιδότηση στο νέο Nissan Leaf, το οποίο κοστίζει 33.980 ευρώ, όμως με το όφελος της επιδότησης των 5.481 ευρώ η νέα του τιμή ορίζεται στα 28.500 ευρώ. Με την απόσυρση παλαιού οχήματος η τιμή μειώνεται άλλα 1.000 ευρώ, ήτοι 27.500 ευρώ, ενώ αν το αυτοκίνητο επιλεχθεί για ΑΜΕΑ ή πολυτέκνους τότε το Nissan Leaf μπορεί να αποκτηθεί στην τιμή των 26.500 ευρώ.

Το μικρό DS3 Crossback E-Tense, η ηλεκτρική εκδοχή του, κοστίζει 42.000 ευρώ. Ωστόσο με την επιδότηση η νέα του τιμή ορίζεται στα 36.919 ευρώ, ενώ αν υπολογιστεί και το όφελος της απόσυρσης τότε η τιμή του απομειώνεται ακόμα περισσότερο και είναι στα 35.919 ευρώ. Στα μικρά μοντέλα,

όπως το Opel Corsa e, η νέα του τιμή με την επιδότηση είναι στα 27.032 ευρώ, ενώ ανάλογες μειώσεις γνωρίζουν και άλλα ηλεκτρικά μοντέλα.

Να σημειωθεί ότι προς τα τέλη του 2020, αλλά και τους πρώτους μήνες του 2021, στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της πολύ μεγαλύτερη γκάμα σε ηλεκτρικά μοντέλα, σχεδόν από το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, με κύριο χαρακτηριστικό τις εκδόσεις με μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας, που προσδίδουν ακόμα πιο αυξημένες αυτονομίες.

Εκτός των ηλεκτρικών μοντέλων, οι αντιπροσωπείες «τρέχουν» αυτή την περίοδο σημαντικές προσφορές στο μεγαλύτερο τμήμα των προσφερόμενων μοντέλων. Η Citroen προσφέρει όλα τα νέα της μοντέλα σε σημαντικές προνομιακές τιμές. Εναλλακτικά, υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδοτικό που προβλέπει έως και 36 άτοκες δόσεις. Σε κλοιό προσφορών βρίσκονται αυτή την περίοδο αρκετές αντιπροσωπείες, με το βασικό μενού να περιλαμβάνει χαμηλότοκα χρηματοδοτικά, μακροπρόθεσμες εγγυήσεις κ.ά. Πριν λοιπόν από την αγορά ενός αυτοκινήτου επιβάλλεται η έρευνα αγοράς στα μοντέλα που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους αγοραστές, καταλήγοντας στο αυτοκίνητο που ταιριάζει στις ανάγκες και στην τσέπη μας.