Οσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο διαπιστώνουμε πως η Ευρωλίγκα είναι η διοργάνωση που κινδυνεύει περισσότερο απ’ όλες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ να… τιναχτεί στον αέρα. Να μην υπάρξει συνέχεια, αν δεν υπάρξει άμεσα πτώση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανά την Ευρώπη. Ο σωστός δρόμος στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας τη φέρνει στην κορυφή της σκέψης των ανθρώπων της διοργανώτριας για ένα πλάνο που όμως δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό. Αυτό που θέλει όλες τις ομάδες να μαζεύονται σε μια πόλη και να δίνουν όλα τα παιχνίδια έως τη λήξη της διοργάνωσης σε αυτή.

Με τους χορηγούς να αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλον να… κουνάνε μαντίλι, η διοργάνωση μοιάζει να ασφυκτιά. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο Μπερτομέου σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να επανέλθουν οι ομάδες στο παρκέ. Αλλά τούτο δεν είναι καθόλου στο χέρι του. Αντίθετα, είναι στο χέρι των κυβερνήσεων των χωρών για το αν θα επιτρέψουν να γίνουν και πάλι αγώνες. Και οι κυβερνήσεις αυτή την ώρα έχουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τον αθλητισμό. Η σκέψη τους είναι στο πώς θα σώσουν τον κόσμο και όχι πώς θα τελειώσει η οποιαδήποτε διοργάνωση.

Και το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο, που εύκολα μπορεί να επεκταθεί η σεζόν για όσο χρειαστεί (το πιθανότερο σενάριο για τη FIFA). Με τους Αμερικανούς να έχουν φύγει για την πατρίδα τους, η οποία είναι πιθανό να απαγορεύσει τα ταξίδια, δύσκολα μπορεί να επανέλθει η δράση ακόμα και εντός καλοκαιριού.

Ο Μπερτομέου βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μια να θεωρήσει τη σεζόν ως μη γενόμενη και από την άλλη να πάει σε μια επιλογή τύπου Basketball Champions League, που θα κάνει το Final 8 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.