Ενα νέο baby boom, μία έκρηξη γεννήσεων, αναμένουν κάποιοι ειδικοί για τα Χριστούγεννα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν πολύ περισσότερο, σχεδόν όλο τους τον χρόνο μέσα στο σπίτι.

Οπως σημειώνει ο γερμανός ειδικός σε θέματα υγείας και σεξουαλικότητας, δρ Αξελ-Γιουργκ Ποτέμπα, στην Βerliner Kurier, η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής -ανάμεσά τους οι σχέσεις, η σεξουαλικότητα και η ορμονική ισορροπία. «Η είδηση πως υπάρχει ένας επικίνδυνος ιός θέτει αρχικά πολλούς ανθρώπους σε κατάσταση άγχους και απελευθερώνεται αδρεναλίνη», λέει. Ο αρχικός φόβος, ωστόσο, κάποια στιγμή υποχωρεί και σαν σε απάντηση, η ορμόνη ντοπαμίνη προσφέρει μια νέα ώθηση. «Η ντομανίνη αυξάνει την επιθυμία και τη λίμπιντο», σημειώνει ο δρ Ποτέμπα μιλώντας ακόμα και για μία «έκρηξη ντοπαμίνης», που είναι «λίγο σαν την κοκαΐνη» και κάνει το μέλλον να φαίνεται περισσότερο αισιόδοξο.

Δεν είναι βέβαια όλες οι σχέσεις το ίδιο. Μόλις χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε μία νέα έκκληση για προστασία των πιο ευάλωτων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς έχει παρατηρηθεί έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό. Ακόμα και χωρίς αυτές τις ακραίες καταστάσεις, πολλά ζευγάρια μπορεί να καταλήξουν στον χωρισμό αφού λήξει το lockdown. Αλλα όμως μπορεί να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ώστε να λύσουν επιτέλους προβλήματα και παρεξηγήσεις. Και για κάποια, το γεγονός ότι θα έπρεπε να περάσουν πολύ χρόνο μαζί ήταν εξαρχής μια καλή είδηση. «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν περισσότερες εγκυμοσύνες αυτή την περίοδο και περισσότερες γεννήσεις πριν από τα Χριστούγεννα», επιμένει ο γερμανός ειδικός.