Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
O πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας κολοσσού στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Τζακ Μα, αποχωρεί πλέον από την Alibaba σηματοδοτώντας το τέλος εποχής για τον ίδιο και την εταιρεία που βοήθησε να ιδρυθεί το 1999. Στην πορεία κατάφερε να κάνει την Alibaba μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον χώρο του Διαδικτύου στον κόσμο - και ο ίδιος να αποκτήσει προσωπική περιουσία σχεδόν 42 δισ. δολαρίων με αποτέλεσμα να γίνει ο εικοστός πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο πλουσιότερος στην Κίνα.
Η επιτυχία του Τζακ Μα και η έντονη παρουσία του στα μίντια τον έκανε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες στη χώρα του αλλά και παγκοσμίως. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του εκτιμάται σήμερα σε περίπου 480 δισ. δολάρια, ποσό που είναι διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελλάδος. Πλέον τη θέση του ως εκτελεστικός πρόεδρος θα καταλάβει ο Ντάνιελ Ζανγκ, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Alibaba.
«Νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί κάποιος σαν τον Τζακ Μα. Είναι μοναδικός. Είναι ο Στιβ Τζομπς της Κίνας», είπε για αυτόν η Ρεμπέκα Φανίν που έχει γράψει βιβλίο για τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες στον χώρο του Διαδικτύου στην Κίνα.
Ο Τζακ Μα ήλθε πρόσφατα ξανά στο προσκήνιο όταν προειδοποίησε πως ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για έναν εικοσαετή εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, χτυπώντας καμπανάκι για τις εξελίξεις. Κάλεσε επίσης το Πεκίνο να δώσει την έμφαση στον σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού» που οδηγεί στην Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη.
Ο ίδιος έχει προκαλέσει πολλές φορές αίσθηση με τις επιλογές και τη στάση του απέναντι σε διάφορα ζητήματα. Τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν είχε ταχθεί υπέρ της δωδεκάωρης εργασίας έξι μέρες την εβδομάδα, ως μέσο προσωπικής και επαγγελματικής επιτυχίας όπως είχε πει.
Ο Τζακ Μα άλλωστε είχε ακολουθήσει ο ίδιος το παράδειγμα αυτό. Σε ηλικία 33 ετών είχε εκπλαγεί όταν κάνοντας αναζήτηση στο Διαδίκτυο για μπίρα δεν είχε καταφέρει να βρει καμία κινεζική μάρκα. Τότε με τη βοήθεια φίλων αποφάσισε να φτιάξει την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba προκειμένου να προωθεί κυρίως προϊόντα της χώρας του.
Ο 55χρονος σήμερα Τζακ Μα ξεκίνησε επαγγελματικά ως καθηγητής Αγγλικών με ουσιαστικά μηδαμινές γνώσεις πληροφορικής και κατάφερε με το επιχειρηματικό πνεύμα του να χτίσει ένα γίγαντα του Διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε βάθος χρόνου η Alibaba έχει καταφέρει να πετύχει περισσότερες πωλήσεις στην Κίνα από ό,τι η Amazon ή η eBay. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ίδιο, ο οποίος φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να κάνει εντυπωσιακή την παρουσία του κατά τη διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων, όπου συχνά γίνεται πραγματικός σόουμαν. Αυτός ήταν κι ένας βασικός λόγος, μαζί με το όραμά του, που στην Κίνα συγκρίνεται με τον Στιβ Τζομπς.
Ουσιαστικά μέσα σε λίγα μόλις χρόνια ο άνθρωπος που άρχισε την καριέρα του διδάσκοντας αγγλικά κατάφερε να στήσει έναν όμιλο εταιρειών, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να αγοράσει σχεδόν οτιδήποτε κατασκευάζεται στην Κίνα. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι η εταιρεία του Τζακ Μα επέτρεψε στις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα παγκόσμιο κοινό καταναλωτών και προμηθευτών. Μέσω της Alibaba μπορεί σήμερα να αγοράσει και να πουλήσει κανείς, από μήλα της περιοχής Φούτζι στην Ιαπωνία, μέχρι αεροσκάφη Boeing 737.
Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Χανγκζού και το κινέζικο όνομά του είναι Μα Γιουν. Από μικρός εκδήλωσε ενδιαφέρον να μάθει αγγλικά και για να το πετύχει δεν πήγε σε ειδικό σχολείο ούτε έκανε φροντιστήρια. Αντίθετα, σηκωνόταν κάθε πρωί και πήγαινε με το ποδήλατό του σε κοντινό ξενοδοχείο για να ξεναγήσει αφιλοκερδώς τουρίστες. Το 1988 αποφοίτησε από τη σχολή δασκάλων της πόλης και άρχισε να διδάσκει αγγλικά, ενώ το 1994 άρχισε να κάνει μεταφράσεις, δουλειά που του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και να γνωρίσει το Ιντερνετ. Η τύχη του χτύπησε πραγματικά την πόρτα, όμως, όταν έπιασε δουλειά στο υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. Εκεί μια ημέρα του ζητήθηκε να ξεναγήσει έναν αμερικανό επισκέπτη στο Σινικό Τείχος. Ο επισκέπτης ήταν ο συνιδρυτής της Yahoo, ο Τζέρι Γιανγκ από τον οποίο έμαθε την αληθινή δύναμη του Διαδικτύου.
Η Alibaba κατέγραψε τα πρώτα σημαντικά κέρδη της το 2003 και ξεκίνησε τη λειτουργία της Taobao, που σημαίνει «αναζήτηση θησαυρού», για να ανταγωνιστεί την eBay από την οποία κατόρθωσε να κερδίσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς.
Πλέον η Alibaba έχει φτάσει σε σημείο να παρέχει πρόσβαση στις κινεζικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε αυτές να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους, εκτός από την Κίνα, και σε ένα παγκόσμιο κοινό καταναλωτών και προμηθευτών τους οποίους μέχρι τότε οι κινέζοι έμποροι μπορούσαν να συναντήσουν μόνο σε εμπορικές εκθέσεις. Θεωρείται πρωτοπόρος επειδή όταν ίδρυσε την Alibaba μαζί με μερικούς φίλους του, το ηλεκτρονικό εμπόριο με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα ουσιαστικά δεν υπήρχε. Η επιτυχία του αυτή τον οδήγησε στη λίστα του «Forbes» και του Μπλούμπεργκ με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.