Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι γίνονται επαφές «σε πολύ υψηλό επίπεδο» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα, δήλωση που επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, διευκρινίζοντας πως αυτό συμβαίνει «εδώ και μήνες». «Μιλάμε σε πολλούς αντιπροσώπους της Βενεζουέλας. Βοηθάμε τη Βενεζουέλα όσο καλύτερα μπορούμε» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Δεν θέλω να πω με ποιον, αλλά μιλάμε σε πολύ υψηλό επίπεδο» πρόσθεσε, παρότι η Ουάσιγκτον, η οποία υποστηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό, δεν αναγνωρίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Μαδούρο και ασκεί πιέσεις για να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Επιβεβαιώνω ότι γίνονται εδώ και μήνες επαφές ανάμεσα σε ανώτερους λειτουργούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ, και της μπολιβαριανής κυβέρνησης της οποίας προεδρεύω, με τη ρητή έγκρισή μου», είπε ο Μαδούρο μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική, ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ, διεμήνυσε από τη Βραζιλία ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι έτοιμο να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» στη Βενεζουέλα, την ώρα που ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει ολοκληρωτικό εμπάργκο στη χώρα, η οποία βιώνει την πιο βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Από τον Απρίλιο, η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, για να εντείνει την πίεση στον Μαδούρο, ενώ στις αρχές Αυγούστου ο Τραμπ διέταξε να δεσμευθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι πόροι της Βενεζουέλας στη δικαιοδοσία της χώρας του και απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με την κυβέρνησή της.