Αν και ο ΦΠΑ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε από το 13% στο 6%, εντούτοις οι καταναλωτές θα δουν στους επόμενους λογαριασμούς τις χρεώσεις και με τους δύο συντελεστές.

Αυτό προέκυψε από χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος παράλληλα υπολόγισε ότι το ετήσιο όφελος από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι από 50 ευρώ και πάνω.

Ειδικότερα, ο Παναγιωτάκης, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ1, διευκρίνισε ότι οι επόμενοι λογαριασμοί που θα φτάσουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι επιβαρημένοι και με τους δύο συντελεστές ΦΠΑ. Για την ακρίβεια, το μέρος της κατανάλωσης ρεύματος που σημειώθηκε πριν από τις 20 Μαΐου θα υπολογιστεί με 13% και εκείνο μετά την ψήφιση του νόμου με 6%.

Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το πρακτικό μέρος, δηλαδή πώς θα γίνει ο υπολογισμός και πώς θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά υποστήριξε πως αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες της δημόσιας εταιρείας αναζητούν τον τρόπο. Ο ίδιος επίσης διευκρίνισε ότι όλες οι χρεώσεις του λογαριασμού ρεύματος, πλην των δημοτικών τελών, θα επιβαρύνονται με τον νέο ΦΠΑ 6%.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκδοσης νέων ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ή βελτίωσης του σημερινού διακανονισμού που προβλέπει προκαταβολή του 30% του συνόλου των χρεών, απάντησε αρνητικά. Σημείωσε, όμως, ότι τα καταστήματα της επιχείρησης έχουν την ευελιξία, ανάλογα με την περίπτωση, να ζητούν χαμηλότερη προκαταβολή. Ανήγγειλε ακόμη το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων της εταιρείας στην Αττική. Το πρώτο θα ανοίξει σε 40 ημέρες στην Ομόνοια, το δεύτερο θα λειτουργήσει στους Αμπελοκήπους και το τρίτο στον Πειραιά. Επίσης έκανε γνωστό πως η εταιρεία συζητεί με έγκριτες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρονικών προκειμένου να υπάρχουν εντός αυτών σταντ της επιχείρησης με προσωπικό της ΔΕΗ. Εκεί οι πελάτες της θα μπορούν να πληρώνουν λογαριασμούς και να κάνουν και διακανονισμούς.