Χρονιά αλλαγών το 2019 στη διοίκηση αρκετών εποπτευόμενων φορέων και οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει σε ανακατατάξεις δύο ταχυτήτων: υπάρχουν περιπτώσεις που θα επιλέξει να διατηρήσει τα ηγετικά στελέχη στη θέση τους στην περίπτωση που κριθεί ότι έχουν επιτυχημένη θητεία. Ειδάλλως θα προχωρήσει σε διαγωνισμούς έχοντας δώσει ήδη το στίγμα του με την προκήρυξη της θέσης του διευθυντή στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ως καταλυτικός παρουσιάζεται ο ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων και η σχέση που έχει ο εκάστοτε καλλιτεχνικός διευθυντής μαζί τους. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν ότι η αγαστή ή όχι συνεργασία ΔΣ και διευθυντών δεν είναι παρά μια δικαιολογία εκ μέρους του ΥΠΠΟ για να προχωρήσει σε αλλαγές. Οσοι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Μυρσίνης Ζορμπά στη σκακιέρα εκτιμούν ότι βασικός άξονας της στρατηγικής της σε επίπεδο διοικήσεων είναι να σβήσει τα ίχνη της προκατόχου της, Λυδίας Κονιόρδου.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Από τις πρώτες θητείες που λήγουν είναι εκείνη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, στις αρχές Μαΐου. Αν και για αρκετά μεγάλο διάστημα η σχέση του με το προηγούμενο ΔΣ υπήρξε τρικυμιώδης, προς το τέλος τα πράγματα εξομαλύνθηκαν, ενώ με τα μέλη του ΔΣ που ορίστηκαν μόλις τον Μάιο και η θητεία τους ολοκληρώνεται το 2020 φαίνεται να επικρατεί ειρήνη. Ωστόσο οι ψίθυροι που κυκλοφορούν στον πέμπτο όροφο της οδού Μπουμπουλίνας θέλουν την καρέκλα του Στάθη Λιβαθινού να μην είναι και η πλέον σταθερή – για το οποίο ενδέχεται να παίζει ρόλο και η στήριξη που είχε από τη Λυδία Κονιόρδου – ενώ η υπουργός Πολιτισμού επιμένει να τηρεί αποστάσεις για το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας του επικαλούμενη άλλα φλέγοντα θέματα που προηγούνται και απαιτούν άμεσα αποφάσεις.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Αλλη μια καρέκλα που φέρεται ότι τρίζει και στην οποία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών είναι εκείνη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο. Οι προβληματικές σχέσεις που είχε με το προηγούμενο ΔΣ αποτελούν παρελθόν, ενώ με το τρέχον, του οποίου η θητεία λήγει τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, η συνεργασία είναι δεδομένη και η στήριξη του ΔΣ προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή αμέριστη (χωρίς να είναι αδιάφορη η συγγενική σχέση του προέδρου του Φεστιβάλ, Γιάννη Μηλιού, με τη σύζυγο του Β. Θεοδωρόπουλου, όπως και η κομματική σύμπλευσή τους). Το γεγονός ότι ο Β. Θεοδωρόπουλος υπήρξε αγαπημένος συνεργάτης της Λυδίας Κονιόρδου δεν αποτελεί πλεονέκτημα για την παραμονή του. Οι αποστάσεις και οι σιβυλλικές του απαντήσεις όταν ερωτάται σχετικά με την ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας του σε συνδυασμό με την επίσης σιγή επί του παρόντος της υπουργού, επιτρέπουν στις φήμες που θέλουν αλλαγές στο τιμόνι του Φεστιβάλ να φουντώνουν. Ωστόσο η φετινή διοργάνωση δεν φαίνεται να κινδυνεύει ακόμη κι αν υπάρξουν αλλαγές καθώς το πρόγραμμα για τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου έχει ήδη ανακοινωθεί, ενώ το πρόγραμμα της Αθήνας είναι σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται η δημοσιοποίηση του εντός του Φεβρουαρίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ηρεμία επικρατεί στη Λυρική Σκηνή καθώς η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη λήγει τον Φεβρουάριο του 2020 και η συνεργασία του με το νέο ΔΣ το οποίο ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από έναν μήνα δεν έχει προλάβει να δοκιμαστεί. Τα νέα μέλη είναι οι: Βασίλης Καραμητσάνης (πρόεδρος), Θέμελης Γλυνάτσης (αντιπρόεδρος), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Ελένη Σκάρκου και Γιάννης Σαμπροβαλάκης.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Με τελευταία εξέλιξη την παραίτηση – για προσωπικούς λόγους – του μέλους Ελισάβετ Χρονοπούλου, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Μυρσίνη Ζορμπά καλείται να τροποποιήσει τη σύνθεση ενός φορέα, ο οποίος έχει αλλάξει τρεις γενικούς διευθυντές την τελευταία τριετία. Ο νυν διευθυντής είναι ο Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος χωρίς ιδιαίτερη κινηματογραφική πείρα, είχε διεκδικήσει και το 2016 τη θέση χάνοντάς την τότε από την Ηλέκτρα Βενάκη (παύθηκε από τη Λυδία Κονιόρδου τον Νοέμβριο του 2017).

ΕΜΣΤ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς είναι σε εξέλιξη η επιλογή νέου διευθυντή μέσω διαγωνισμού. Το ΔΣ ωστόσο, του οποίου η θητεία λήγει τον Δεκέμβριο του 2020, παραμένει στη θέση του και θα κληθεί να συνεργαστεί με το πρόσωπο που θα προκύψει μέσω αξιολόγησης τυπικών προσόντων και συνεντεύξεων που θα διεξαχθεί από την επί τούτου συσταθείσα επιτροπή. Στο παρελθόν συνεργάστηκε χωρίς προβλήματα με την τέως διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά. Χωρίς να γνωρίζει βεβαίως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει εκφράσει την πρόθεσή του προς την ηγεσία του ΥΠΠΟ για το εξ ολοκλήρου άνοιγμα του μουσείου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

ΚΘΒΕ

Στη Βόρεια Ελλάδα ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης είδε τη θητεία του να ανανεώνεται επί των ημερών της Μυρσίνης Ζορμπά. Η καλή του σχέση με το ΔΣ – όπως και η βελτίωση των οικονομικών προβλημάτων – ήταν ένας από τους λόγους. Ωστόσο, τα μέλη του ΔΣ ενδέχεται να αλλάξουν τον Ιούνιο οπότε και λήγει η θητεία τους, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να δοκιμαστούν εκ νέου οι ισορροπίες στον θεατρικό Βορρά.