«Μόνιμους» κατοίκους θα αποκτήσει η ακατοίκητη γενέτειρα του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, η Δήλος, τούτο το καλοκαίρι και μάλιστα όχι έναν και δύο, αλλά 29. Οσα και τα ανθρωπόμορφα γλυπτά που θα φέρει στο ιερό νησί της αρχαιότητας και στον μεγαλύτερο στην Ελλάδα αρχαιολογικό χώρο ο βρετανός εικαστικός Αντονι Γκόρμλι στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Sight» που διοργανώνεται από τον Οργανισμό ΝΕΟΝ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε επιμέλεια της διευθύντριας του ΝΕΟΝ Ελίνας Κουντούρη και διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου Ιβόνα Μπλάζγουικ.

Από τα ρηχά της θάλασσας, έξω από το λιμάνι, ώς το αρχαιολογικό μουσείο, στη σκηνή του θεάτρου, στις επαύλεις της συνοικίας του θεάτρου, στην είσοδο του σταδίου αλλά και στην Αγορά των Κομπεταλιαστών οι επισκέπτες θα συναντούν τους όρθιους, καθιστούς ή ξαπλωμένους από χυτοσίδηρο πρωταγωνιστές της δουλειάς του πολυβραβευμένου – και με Τέρνερ το 1994 – δημιουργού, ο οποίος ειδικά για το εγχείρημα στη Δήλο θα δημιουργήσει τέσσερα νέα γλυπτά.

ΤΟΝ ΜΑΪΟ. Οι πρώτοι «κάτοικοι» σκοπό έχουν να υποδηλώσουν την ανθρώπινη απουσία αλλά και να υπενθυμίσουν το πλήθος των αγαλμάτων που στην αρχαιότητα κοσμούσαν το κοσμοπολίτικο νησί και θα λειτουργήσουν ως «σύγχρονες επικλήσεις των αγαλμάτων και των τοτέμ που κάποτε κατοικούσαν στους δημόσιους χώρους, τους ναούς και τις ιδιωτικές κατοικίες, αλλά τώρα είναι απόντα ή απομονωμένα». Θα αρχίσουν να εγκαθίστανται ήδη από τον επόμενο μήνα, ώστε στις 18 Μαΐου – οπότε και γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων – να έχουν βρει τη θέση τους και να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες. Παρόντες θα είναι ώς τις 31 Οκτωβρίου και η παρουσία τους εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να προσελκυστούν περισσότεροι επισκέπτες στον μείζονα σημασίας χώρο και προστατευόμενο από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο προϊστάμενος της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δημήτρης Αθανασούλης, το 2018 σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό στην προσέλευση κοινού με μόλις 180.000 επισκέπτες.

INFO

H έκθεση γλυπτών του Αντονι Γκόρμλι «Sight» θα εγκαινιαστεί στις 18 Μαΐου στη Δήλο. Εως 31 Οκτωβρίου