Τα Κίτρινα Γιλέκα ήταν το κίνημα που συγκλόνισε τη Γαλλία στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Δεν λείπουν οι θαυμαστές του και στην άλλη πλευρά του Ρήνου. Στους ένθερμους υποστηρικτές ανήκει η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Η Αριστερά και επικεφαλής της κίνησης Σηκωθείτε. Φόρεσε ένα κίτρινο γιλέκο και βιντεοσκόπησε ένα χριστουγεννιάτικο μήνυμα με φόντο την καγκελαρία στο Βερολίνο, το οποίο ανήρτησε στην ιστοσελίδα του Σηκωθείτε. Στα 75 δευτερόλεπτα του βιντεοκλίπ η Βάγκενκνεχτ υπογραμμίζει την υποστήριξή της στους διαδηλωτές «κατά του προέδρου των πλουσίων», οι οποίοι «απέσπασαν» τις πρώτες υποχωρήσεις. «Αυτήν την πίεση χρειαζόμαστε και στη Γερμανία» τονίζει η Βάγκενκνεχτ στο μήνυμά της, ένα τέτοιο κίνημα «κατά της κυβέρνησης των προνομιούχων» είναι ο στόχος της για τη νέα χρονιά.

«Η Βάγκενκνεχτ υποδύεται την καγκελάριο ντυμένη επαναστάτρια που απευθύνει μήνυμα στον γερμανικό λαό» σχολίασε δηκτικά η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» και φόρεσε πάνω από τη γούνα ένα κίτρινο γιλέκο του ADAC (η πανίσχυρη λέσχη αυτοκινήτου στη Γερμανία).

Μέχρι τώρα η Βάγκενκνεχτ ήταν γνωστή ως «κόκκινη» Σάρα, επικεφαλής της «κομμουνιστικής πλατφόρμας» στο ανατολικογερμανικό κόμμα PDS μετά την πτώση του Τείχους. Αλλά δεν έχει πρόβλημα να φορέσει το κίτρινο γιλέκο για να εκμεταλλευτεί τον άνεμο αντίστασης που πνέει από τη Γαλλία.

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων δεν είχε καμία επιτυχία στη Γερμανία. Πρωτίστως επειδή οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το κοινωνικό κράτος που πυροδοτούν τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία πέρασαν ήδη στη Γερμανία στις αρχές του 21ου αιώνα με την Ατζέντα 2010 του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρτ Σρέντερ.

Η Βάγκενκνεχτ παραδέχεται ότι το γαλλικό κίνημα δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο στη Γερμανία. Αλλά «θέλουμε και στη Γερμανία να ενταθεί η πίεση του πεζοδρομίου, διότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν εκπροσωπείται από το σημερινό πολιτικό φάσμα και τη σημερινή κυβερνητική πολιτική», εξήγησε σε συνάντηση με τους ξένους ανταποκριτές (VAP) στο Βερολίνο τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ιδιαιτερότητα της κίνησης των Κίτρινων Γιλέκων είναι ότι δημιουργήθηκε έξω από κάθε κομματική επιρροή και καθοδήγηση. «Ακόμη και η Αριστερά στη Γαλλία, και γνωρίζω ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Αριστερά, αιφνιδιάστηκε» είπε χαρακτηριστικά.

Η Βάγκενκνεχτ επενδύει τώρα στο δικό της κίνημα Σηκωθείτε, που ίδρυσε το φθινόπωρο, αλλά αντιμετωπίζεται κριτικά έως εχθρικά από το δικό της κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. «Εάν το SPD μπορούσε να αναζωογονηθεί όπως το βρετανικό Εργατικό Κόμμα με τον Κόρμπιν, θα είχαμε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αυτήν την πίεση. Το παράδειγμα της Γαλλίας δείχνει ότι δεν χρειάζεται να είσαι ένα κόμμα για να αλλάξεις την πολιτική» σημείωσε η Βάγκενκνεχτ.

Η Αριστερά και ο Τραμπ. Ωστόσο, εκείνος που αλλάζει την πολιτική υλοποιώντας τους στόχους της Βάγκενκνεχτ και της Αριστεράς είναι τελικά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Ο αντιαμερικανισμός είναι στο DNA των αριστερών, αλλά ο Τραμπ με την πολιτική απομονωτισμού που ακολουθεί και την αλλεργία του στις διεθνείς συμμαχίες παίρνει θέσεις που μέχρι τώρα υπήρχαν σε πλακάτ διαδηλώσεων και κομματικά προγράμματα αριστερών κομμάτων» έγραφε πρόσφατα σχετική ανάλυση της εφημερίδας «Βελτ».

Παράδειγμα το ΝΑΤΟ: ο Τραμπ θεωρεί ξεπερασμένη την Ατλαντική Συμμαχία. «Για την Αριστερά το ΝΑΤΟ είναι αναχρονισμός και κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου» αναφέρεται σε κείμενο θέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς. Εναντι της Ρωσίας έχουν κατά βάση θετική στάση τόσο η Αριστερά όσο και ο Τραμπ. Η Αριστερά με αντιιμπεριαλιστική αντιδυτική ρητορική, ο Τραμπ για το δεσποτικό καθεστώς του Πούτιν και την υποστήριξη του προεκλογικού του αγώνα από τη Μόσχα. Η Αριστερά χαιρέτισε και την απόφαση του Τραμπ για την απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία, για την οποία ήταν αρκετό ένα τηλεφώνημά του με τον Ερντογάν.

Η «πρόκληση» Βαρουφάκη. Τόσο το κόμμα της Βάγκενκνεχτ Η Αριστερά όσο και το κίνημά της Σηκωθείτε θα έχουν στις ευρωεκλογές τον ανταγωνισμό του Βαρουφάκη που κατεβαίνει στη Γερμανία. Δυνητικά ο Βαρουφάκης είναι σύμμαχος, αλλά η Βάγκενκνεχτ, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», παίρνει σαφείς αποστάσεις: «Ο Βαρουφάκης κατεβαίνει στις εκλογές, είναι δικαίωμά του, δεν χρειαζόταν να μας ρωτήσει» είπε η Βάγκενκνεχτ. «Είναι μια πρόκληση και για την Αριστερά. Στο κίνημά μας συζητείται, αλλά εγώ προσωπικά πρέπει να πω ότι είμαι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς. Δεν μπορώ να συμμετέχω παράλληλα σε ένα εγχείρημα που ανταγωνίζεται το κόμμα μου».