Ωραία πήγε το επιστημονικό Συνέδριο του ΚΚΕ με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον Μεσοπόλεμο» που ολοκληρώθηκε χθες. Θα σταθώ όμως σε μια στιγμή του. Η Μελίνα Σιδηροπούλου, αδελφή του ροκ σταρ Παύλου Σιδηρόπουλου, παρέδωσε στον Δημήτρη Κουτσούμπα το κομματικό βιβλιάριο και την ταυτότητα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης της συγγραφέως Ελλης Αλεξίου – η Μελίνα είναι ανιψιά της Ελλης. Για την Ιστορία, ο Κουτσούμπας θυμήθηκε πως είχε γνωρίσει την Αλεξίου το 1975, όταν ως φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών την επισκέφθηκε μαζί με άλλους για να της ζητήσουν να παρευρεθεί σε μια εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ.

Ζητούμενα

Η αντίστροφη μέτρηση για να βγει λευκός καπνός σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει τη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχει αρχίσει. Απόψε, λένε οι πληροφορίες μου, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η επιτροπή που συστάθηκε επί τούτου – και με πολύ κόπο καθώς αρκετοί είπαν «όχι» στην πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού να είναι μέλη της. Μια επιτροπή που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής πολύ διακριτικά, για να μην πω εν κρυπτώ, από το ΥΠΠΟ. Πενταμελής και απολύτως ανδροκρατούμενη, αποτελείται από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη, τον κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Δημήτρη Ησαΐα, τον εικαστικό, πρώην πρύτανη της ΑΣΚΤ Δημοσθένη Κοκκινίδη και τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το κύρος των συμμετεχόντων στον τομέα τους, όπως και δεν μπορεί παρά να επαινέσει το ΥΠΠΟ που επέλεξε εκπροσώπους από διαφορετικά και συναφή πεδία περί τη σύγχρονη τέχνη. Ομως δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος σχετικό με τη διοίκηση μουσειακού οργανισμού που εδώ είναι και το κυρίως ζητούμενο;

Μαζί με τον γιο του

Εχω βέβαια και παραλειπόμενα από το Συνέδριο της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε δύο θεματικές από τις επτά που έλαβαν χώρα: αυτή για το brain drain – το ρεύμα της μετανάστευσης των μορφωμένων νέων δηλαδή – και αυτή για τις δεξιότητες και τη διά βίου μάθηση για νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές. Προφανώς ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε να δείξει και πού δίνει ο ίδιος έμφαση στη στρατηγική του. Χθες ο Κυριάκος πήρε μαζί του στο συνέδριο τον γιο του. Ο Κωνσταντίνος, που μένει στις ΗΠΑ λόγω των φοιτητικών του υποχρεώσεων, είχε έλθει στην Ελλάδα από το Σάββατο λόγω των εορτών και είχε να δει τον πατέρα του από το καλοκαίρι. Τα φλας άστραψαν πάνω τους, ενώ και τις τρεις συνεδριακές μέρες ο Κυριάκος δέχθηκε να βγάλει μπόλικες selfie με τους συνέδρους.

Επάνοδος

Αλλη εικόνα με σημασία: η Ντόρα Μπακογιάννη που απουσίαζε καιρό στις ΗΠΑ για το γόνατό της έλαβε θερμό χειροκρότημα από το σύνολο των συνέδρων. Βοήθησε σε αυτό και η θερμή αναφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Φωτογραφίστηκε δε και με τους διαπιστευμένους συντάκτες ενώ είπε σε όλους πως επέστρεψε με όρεξη, κάτι που θα δούμε στις προσεχείς συνεδριάσεις της Βουλής, όπως υποσχέθηκε.

Νέος πατέρας

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρέστη στο Συνέδριο και έκανε και χαιρετισμό. Μάλιστα στην αποστροφή του λόγου του είπε – με δόση αστεϊσμού – πως δεν πήγε ως νέος πατέρας για το επίδομα που εξήγγειλε ο Κυριάκος. Μιλώ για το επίδομα για όσους γονείς τεκνοποιήσουν που υποσχέθηκε όταν και αν λάβει το τιμόνι της χώρας. «Δεν πρόλαβες μάλλον» τού είπε ο Κυριάκος και μάλιστα επανέλαβε τη φράση χαμογελαστός δύο φορές προς τον (νέο πατέρα) Θεοχαρόπουλο. Πάντως ο Θανάσης είπε πως συμφωνεί με το μέτρο και γενικώς χειροκροτήθηκε σε μια φάση που φαίνεται πως μετράει τις επόμενες κινήσεις του γενικώς.

Εν αναμονή υποψηφίου

Σε πιο γκρίζο φόντο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον της Θεσσαλονίκης θωρακισμένος από αστυνομοκρατία και υπό τη συμπαράσταση του Υπουργικού Συμβουλίου που σχεδόν σύσσωμο ανέβηκε προς Βορρά (μάλλον με μετακίνηση τεχνητής αυτοπεποίθησης θα την παρομοίαζα). Εδώ όλοι ανέμεναν πως πιθανώς θα ανακοίνωνε και τον υποψήφιο περιφερειάρχη που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, απέναντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά τελικώς αρκέστηκε να κάνει μια ζωηρή αναφορά στην υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου. Αυτό για όσους περίμεναν μια έκπληξη – ή, τέλος πάντων, για όσους λένε πως στο Μέγαρο Μαξίμου συνωστίζονται πρόθυμοι υποψήφιοι από όλη τη χώρα: δηλαδή τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό, όπως ο Αγγελος Τόλκας.

Με γιλέκο στο Παρίσι

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το είχε πει και το έκανε. Διακτινίστηκε στο Παρίσι με συντρόφους του, φόρεσε κίτρινο γιλέκο και συμμετείχε στις εκεί διαδηλώσεις. Δεν ξέρω αν η εδώ Αριστερά τα βλέπει όλα αυτά με καχυποψία ή με ολίγη χλεύη, ξέρω πως ο Λάφα δεν χάνει με τίποτα το φρόνημά του.

Σουρεάλ καταστάσεις

Ο Πάνος Καμμένος μάς έχει συνηθίσει στην «κωλοτούμπα». Αλλά φαίνεται πως έχει βαλθεί και να μας τρελάνει. Το λέω γιατί στην ομιλία του κατά το 3ο τακτικό Συνέδριο της Νεολαίας ΑΝΕΛ (ναι, αν αναρωτιέστε, υπάρχει και νεολαία στο κόμμα) είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών πως «ήλθε η ώρα να πάρει θέση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δηλαδή, όπως εξήγησε, αν η συμφωνία υποκρύπτει αλυτρωτισμό, τότε «να μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σημειώνω απλώς πώς όλο αυτό είναι σουρεάλ, αφού για κάτι τέτοιο απαιτείται εισήγηση του Πρωθυπουργού.