Παρά την αποφασιστικότητα που έδειξε η ΑΕΚ να πάρει τουλάχιστον τον βαθμό απέναντι στην Μπενφίκα και να μην τερματίσει στον όμιλο στο απόλυτο μηδέν, δύο φάσεις στα τελευταία λεπτά του αγώνα του Ντα Λουζ άλλαξαν τα δεδομένα για την Ενωση, που γνώρισε την ήττα με 1-0. Την έκτη σε ισάριθμα παιχνίδια. Η ΑΕΚ τερμάτισε έτσι χωρίς βαθμό στον όμιλο, με αυτό το γεγονός να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τόσο για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, όσο και γενικότερα για τις συμμετοχές των ελληνικών ομάδων στον θεσμό.

Με αλλαγές

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποφάσισε στο τελευταίο παιχνίδι της ΑΕΚ στη φάση των ομίλων να αλλάξει την τακτική που ακολουθούσε η ομάδα του όλον αυτόν τον καιρό, παρατάσσοντας ένα σύνολο με σφικτό κέντρο, που θα είχε ως βασική αποστολή να κλείσει χώρους και να μην επιτρέψει στην Μπενφίκα να γίνει δημιουργική.

Ο τεχνικός της ΑΕΚ επέλεξε να αφήσει εκτός βασικού σχήματος τον Μάνταλο, προκειμένου η Ενωση να έχει στον άξονα επί της ουσίας τρία αμυντικά χαφ. Ο Τσόσιτς χρησιμοποιήθηκε ως κόφτης, με τους Γαλανόπουλο και Μοράν να είναι εσωτερικοί. Αυτή η αλλαγή έφερε εκτός ενδεκάδας τον Πέτρο Μάνταλο, μιας και στα άκρα πήγαν οι Κλωναρίδης και Μπογέ, με τον Πόνσε να αγωνίζεται στην κορυφή.

Στο ξεκίνημα του αγώνα η εν λόγω διάταξη δεν έδειξε να λειτουργεί ιδανικά για την ΑΕΚ, μιας και οι Κιτρινόμαυροι μπορεί να κρατούσαν την Μπενφίκα μακριά από την περιοχή τους, ωστόσο αντιμετώπιζαν τεράστια δυσκολία στο να κρατήσουν την μπάλα στην κατοχή τους και να κόψουν τον ρυθμό των γηπεδούχων.

Η ομάδα του Ρουί Βιτόρια έγινε για πρώτη φορά απειλητική στο 16′, όταν ο Γκριμάλδο εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ που είχε κερδίσει η ομάδα του λίγα μέτρα έξω από την περιοχή, χωρίς ωστόσο να ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Μπάρκα. Η ΑΕΚ άρχισε σιγά σιγά να ισορροπεί το ματς και να μην αφήνει ολοκληρωτικά την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Μπενφίκα. Οι Πορτογάλοι έγιναν ξανά επικίνδυνοι στο 20′ όταν ο Σεμέδο έπειτα από εκτέλεση κόρνερ έπιασε την κεφαλιά, όμως η προσπάθειά του δεν βρήκε στόχο.

Η Ενωση από εκείνο το σημείο και μετά έδειξε να ξεθαρρεύει και επιχείρησε μάλιστα σε κάποιες στιγμές να βγει και στην επίθεση. Χωρίς πάντως να κατορθώσει να καταγράψει κάποια τελική στην εστία του Βλαχοδήμου.

Το δεύτερο μέρος ήταν πολύ πιο ποιοτικό με περισσότερες φάσεις και έντονο ρυθμό. Η Μπενφίκα ανέβασε την πίεση έχοντας σημαντικές ευκαιρίες, με κορυφαία το δοκάρι του Σεφέροβιτς στο 71′, ενώ από τη μεριά της η ΑΕΚ έφτασε κοντά στο γκολ σε μια στιγμή, με μια κεφαλιά του Τσόσιτς.

Ομως στο 87′ η αποβολή του Γαλανόπουλου με δεύτερη κίτρινη έκανε την Ενωση να οπισθοχωρήσει ακόμα πιο πολύ και στο 88′ η Μπενφίκα κατάφερε να βρει ένα γκολ από την ωραία εκτέλεση φάουλ του Γκριμάλδο και τελικά να πάρει τη νίκη.

Να τονιστεί ότι λίγο πριν από το φινάλε αποβλήθηκε από τον πάγκο και ο προπονητής της ΑΕΚ.

ΑΕΚ (Μ. Ουζουνίδης, 4-3-3): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Τσόσιτς, Μοράν (77′ Γκάλο), Κλωναρίδης (61′ Γιαννιώτας), Πόνσε, Μπογέ (68′ Μάνταλος).

Μπενφίκα (Ρ. Βιτόρια, 4-3-3): Βλαχοδήμος, Αλμέιδα, Ρούμπεν Ντίας, Ζαρντέλ, Γκριμάλντο, Πίτζι (59′ Σέρβι), Σεμέδο, Ζέντσον, Ράφα (35′ Ζίφκοβιτς), Σεφέροβιτς, Φέλιξ (77′ Καστίγιο).