Την ώρα που το πριγκιπικό ζεύγος Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλτον προσγειωνόταν με το εντυπωσιακό Royal Air Force One στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου, συνοδευόμενο από δεκάδες τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένας ψυχρός πόλεμος Ουάσιγκτον και Μόσχας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη για τα εδάφη και τις στρατιωτικές βάσεις στο νησί. Πληροφορίες που είδαν τελευταίως το φως της δημοσιότητας, ότι στην Κύπρο λειτούργησε μυστική αμερικανική βάση ελικοπτέρων (επιθετικών Απάτσι και μεταγωγικών Σινούκ) και ειδήσεις από την Ουάσιγκτον για μεταστάθμευση στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 τα οποία συνεργάζονται με αμερικανικούς στρατιωτικούς δορυφόρους και μπορούν να πετάξουν στη στρατόσφαιρα, ενόχλησαν τους Ρώσους. Οπως τους ενόχλησε το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει σοβαρά την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, που είχε επιβληθεί από το 1974 (μετά την τουρκική εισβολή). Ετσι, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε (την παραμονή μάλιστα της επίσκεψης Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα) ότι η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής παρουσίας στην Κύπρο.

ΑΜΕΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Οι πληροφορίες προέρχονται, όπως είπε η Ζαχάροβα, «από διάφορες πηγές σχετικά με ενέργειες της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία». Πρόσθεσε ότι «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο».

Η Λευκωσία βεβαίως απάντησε αμέσως χαρακτηρίζοντας ατυχή τη δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία και ζήτησε, όπως ήταν αναμενόμενο, εξηγήσεις. Η ρωσική πρεσβεία ανέφερε πως η Μαρία Ζαχάροβα απαντούσε σε ερώτημα που αφορούσε πληροφορίες από την Ουάσιγκτον για στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Κάτι όμως που δεν συμβαίνει, αφού η μοναδική στρατιωτική παρουσία ήταν ο ελλιμενισμός ορισμένων αμερικανικών πολεμικών σκαφών στο λιμάνι της Λεμεσού για ξεκούραση των πληρωμάτων και βεβαίως η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ για την προστασία των γεωτρήσεων της Exxon Mobil.

 

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΛΑΒΡΟΦ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ. Μάλιστα στην επίσημη απάντησή της η Λευκωσία αναφέρει ότι «ουδέποτε ήταν στόχος της Κύπρου, ούτε βεβαίως το επιδιώκει, η στρατιωτικοποίησή της». Απλώς, σημειώνει η Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό συμφωνία ή μνημόνιο (ΜΟU) με τη Κυπριακή Δημοκρατία. Για το ίδιο θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου και πρώην γενικός γραμματέας του (Κομμουνιστικού) ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας (που διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Μόσχα) με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΜΠ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά προειδοποίησε την Τουρκία να μην προμηθευθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 (η εμβέλεια του οποίου φθάνει έως τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο) διαμηνύοντάς του ότι εάν το πράξει θα υπάρξει πρόβλημα με την παράδοση των F-35. Στην πραγματικότητα ο αμερικανός πρόεδρος λέει στον Ταγίπ Ερτογάν να διευκολύνει με τη στάση του (με την ακύρωση δηλαδή της παραγγελίας των S-400) την παράδοση των Stealth F-35 στην Τουρκία.

Πριγκιπικές ευχές

Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλτον έφθασαν χθες στην Κύπρο με το εντυπωσιακό Royal Air Force προκειμένου να επισκεφθούν τις βρετανικές βάσεις του νησιού. Ανάμεσα στα Tornados και τα Typhoons της βάσης της Επισκοπής το πριγκιπικό ζεύγος συναντήθηκε με βρετανούς στρατιωτικούς και αεροπόρους προκειμένου να τους μοιράσει ευχές, δώρα και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Την προηγούμενη ημέρα είχαν συναντήσει στο Λονδίνο μερικούς πιτσιρικάδες που οι μπαμπάδες τους υπηρετούν στην Κύπρο και μετέφεραν τις ευχές τους.