Με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα έπρεπε να αποβλέπουμε στη βελτίωση της λειτουργίας της πολιτείας. Αν αυτή πάσχει, δικαιολογείται αναθεώρηση. Το άρθρο 16 του Συντάγματος θέτει τους θεμελιώδεις κανόνες λειτουργίας της Ανώτατης Παιδείας. Με αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες σε ισχύ, έχουμε αυτή την άθλια κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Εχω κουραστεί και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί με τις θεωρίες, με τις φλύαρες δικαιολογίες γιατί δεν πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι ένα άρθρο του Δ. Τσάτσου (δασκάλου των κ. Κατρούγκαλου και Βενιζέλου) που δημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» 4/12/2006 «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Εκ του αποτελέσματος δικαιολογείται η, χωρίς ενδοιασμούς, εκ βάθρων αναθεώρηση του άρθρου 16. Οχι μιας παραγράφου όπως προτείνουν ορισμένοι ψοφοδεείς, αλλά ολόκληρου του άρθρου.

Ο κ. Τσίπρας με τον συνταγματικό του ινστρούχτορα κ. Κατρούγκαλο αποφάσισε ότι το άρθρο 16 δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Λογικό είναι. Ποιο σοβαρό πανεπιστήμιο θα μοίραζε πτυχία σε συνδικαλιστές καταληψίες; Ποιο σοβαρό πανεπιστήμιο θα ήταν γεμάτο από «διάφορους αφώτιστους, ετερόφωτους, κομματικούς ντενεκέδες, ιεροφάντες της ανοησίας, και άλλους χαλαρούς βολεμένους» όπως παραστατικά έγραψε στα «ΝΕΑ» 10/11/2018 ο καθηγητής του Stanford Γιάννης Ιωαννίδης; Οι αριστεροί κυβερνήτες μας Τσίπρας και Κατρούγκαλος (ο ίδιος που εμπνεύστηκε τον… καταπληκτικό ασφαλιστικό νόμο) βάζουν μπροστά τα συμφέροντα της συντεχνίας των πανεπιστημιακών σε βάρος του λαού. Σε βάρος των νέων Ελλήνων. Είναι, χωρίς αμφιβολία, εχθροί του λαού.

Αλλά τι θέλετε; Ετσι είναι δυστυχώς οι σύγχρονοι αριστεροί. Πρώτα οι βολεμένες συντεχνίες και μετά ο λαός. Οπως το ζεύγος Τσίπρας / Κατρούγκαλος, έτσι ακριβώς το 1996 το ζεύγος Σημίτης / Βενιζέλος που αποφάσισαν ότι το άρθρο 16 δεν πρέπει να αναθεωρηθεί. Δέκα χρόνια αργότερα πάλι ο κ. Βενιζέλος παρέσυρε τον κ. Παπανδρέου να ματαιώσει και αυτός την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Και τώρα, πρακτικά, τι μπορεί να γίνει;

1. ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να βάλουν στην άκρη τις ψωροπερηφάνιες τους και να κάνουν το σωστό: Να ζητήσουν την αναθεώρηση ολόκληρου του άρθρου 16. (Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει βέβαια να κλείσει τα αφτιά του στα πληθωρικά επιχειρήματα  των συνταγματολόγων προστατών της πανεπιστημιακής συντεχνίας. Εκαναν την εθνική ζημιά τους το 1996 και πάλι το 2006. Να μην τριτώσει το κακό!).

2. Θα πρέπει να βρεθούν 10-15 έντιμοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρόθυμοι να κάνουν το σωστό.

3. Θα πρέπει οι δημοσιογράφοι να στρατευθούν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Να ξεπεραστεί η απάθεια της κοινής γνώμης.

4. Θα θυμίσω στους αναγνώστες οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ την υπόσχεση του κ. Τσίπρα να καταργήσει το Μνημόνιο με έναν νόμο σε ένα άρθρο. Οχι για να ξύσω πληγές, μια και όχι μόνο δεν τήρησε την υπόσχεσή του επιβάλλοντας νέα δυσβάστακτα Μνημόνια, αλλά για να εισηγηθώ μια διάταξη που θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους βουλευτές τους να ψηφίσουν στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό:

Οπου στην ισχύουσα νομοθεσία, πλην των νόμων εκείνων που αφορούν την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, αναφέρεται η φράση «διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ» ή «μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ» ή «καθηγητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», αυτή αντικαθίσταται αυτομάτως με την ακόλουθη: «κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου».

Με ένα άρθρο θα καταργηθούν τα διάχυτα στη νομοθεσία, καλά κρυμμένα προνόμια, της συντεχνίας των πανεπιστημιακών. Γι’ αυτά αγωνίζονται και ματαιώνουν όλες τις προσπάθειες αναθεώρησης του άρθρου 16. Ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, περιορίζονται στην παράγραφο 5, διότι έτσι δεν θα θιγεί η συντεχνία. Και στη ΝΔ, δυστυχώς, έχει χωθεί η συντεχνία. Για την Ελλάδα μια είναι η σωστή λύση. Η συνολική αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ο Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός