Ηταν, θεωρούν κάποιοι, ένας από τους λόγους που στοίχισαν στη Χίλαρι Κλίντον την προεδρία των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι ως υπουργός Εξωτερικών είχε χρησιμοποιήσει τον προσωπικό της λογαριασμό e-mail για κυβερνητικές υποθέσεις. Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 είχαν γίνει σχετικές αποκαλύψεις με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να της κάνει καθημερινά σκληρές επιθέσεις για το θέμα και να ζητάει να κλείσουν την Κλίντον στη φυλακή. Και να τώρα, το κρύο πιάτο της εκδίκησης.

Η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του προέδρου των ΗΠΑ και σύμβουλός του για πολλά θέματα, χρησιμοποίησε τον ιδιωτικό της λογαριασμό e-mail για τον συντονισμό κυβερνητικών υποθέσεων και είναι πολύ πιθανό να παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία καθώς και κανονισμούς που ισχύουν για τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Washington Post». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ιβάνκα έστειλε εκατοντάδες e-mail πέρυσι σε εργαζομένους στον Λευκό Οίκο, σε αξιωματούχους υπουργείων και σε βοηθούς της.

Δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την Ιβάνκα Τραμπ παραδέχθηκε ότι πράγματι χρησιμοποίησε τον ιδιωτικό της λογαριασμό, ισχυρίσθηκε όμως πως κανένα από τα μηνύματα που έλαβε ή έστειλε η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου δεν περιείχε εμπιστευτικές ή απόρρητες πληροφορίες και τα περισσότερα σχετίζονταν με ζητήματα προγραμματισμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χρήση του προσωπικού της λογαριασμού τερματίστηκε από πλευράς της όταν ενημερώθηκε για τους κανονισμούς που ισχύουν.

Ομως το ερώτημα είναι εύλογο: Πώς γίνεται να αγνοούσε η Ιβάνκα τους κανονισμούς όταν το θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις στην προεκλογική εκστρατεία και ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας επί μήνες; Μάλιστα και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, επίσης σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, φέρεται να χρησιμοποιούσε για καιρό ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο Οστιν Εβερς, επικεφαλής της οργάνωσης American Oversight, που ζήτησε να εξετάσει κρατικά e-mail και έτσι αποδείχθηκε η περίπτωση της Ιβάνκα, υποστηρίζει ότι στερείται κάθε αξιοπιστίας ο ισχυρισμός πως η κόρη του προέδρου που είχε αναγάγει σε πρώτο θέμα τα mail της αντιπάλου του δεν γνώριζε. «Υπάρχει προφανής υποκρισία» δήλωσε στην εφημερίδα. «Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση στο ότι δεν γνώριζε. Είναι προφανές πως όσοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση Τραμπ έπρεπε να ξέρουν ότι απαγορεύεται, για λόγους εθνικής ασφαλείας, η χρήση των προσωπικών τους λογαριασμών».

Η Ιβάνκα και ο σύζυγός της έφτιαξαν προσωπικά e-mail με το domain «ijkfamily.com» μέσω συστήματος της Microsoft τον Δεκέμβριο του 2016. Είχαν ήδη γίνει εκλογές, είχε κερδίσει ο Τραμπ και το ζεύγος ετοιμαζόταν να μετακομίσει στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενταχθεί ο Τζάρεντ Κούσνερ στο προσωπικό του Λευκού Οίκου.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά μηνύματα που σχετίζονται με κυβερνητικά θέματα. Υπάρχουν και πολλά άλλα που έχουν σχέση με το επίσημο πρόγραμμά της καθώς και λεπτομέρειες για τα ταξίδια της που έστελνε σε προσωπικές βοηθούς που φρόντιζαν τα παιδιά του ζεύγους και το σπίτι τους.

Η χρήση προσωπικού λογαριασμού e-mail για κυβερνητικές υποθέσεις παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η οποία απαιτεί όλες οι επικοινωνίες αξιωματούχων του Λευκού Οίκου να καταγράφονται και να διατηρούνται στα μόνιμα αρχεία κάθε κυβέρνησης. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν σε χέρια χάκερ ευαίσθητες κρατικές πληροφορίες και μυστικά.

Δεν απάντησε

Για την υπόθεση των e-mail της Χίλαρι, ο Τραμπ έλεγε πως πρόκειται για «διαφθορά σε μια κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί» και είχε χαρακτηρίσει το θέμα «σκάνδαλο μεγαλύτερο του Γουότεργκεϊτ» φωνάζοντας και ζητώντας τη φυλάκιση της Κλίντον. Τώρα, για το ίδιο θέμα για το οποίο κατηγορείται η κόρη του Ιβάνκα, σιωπή.