Εγκλωβισμένο σε ένα σπιράλ αρνητικών διεθνών και εγχώριων εξελίξεων, το ελληνικό Χρηματιστήριο, ύστερα από ένα ρεκόρ πέντε συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, «έχασε» χθες ακόμα και τις 600 μονάδες στον γενικό δείκτη. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάσσονταν στα ύψη, με το δεκαετές να προσεγγίζει επικίνδυνα τη ζώνη του 4,7%, επιδόσεις οι οποίες έρχονται για μία ακόμα φορά να αναδείξουν τα αδύνατα σημεία στο κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής» εξόδου από τα Μνημόνια.

Το επόμενο «χτύπημα» αναμένεται από τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν καλωσορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη νέα υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ανοίγοντας τον δρόμο στην κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό χωρίς τις προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά χτυπά καμπανάκι καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων καταγράφοντας ενδείξεις μεταρρυθμιστικής κόπωσης. Τα σήματα αυτά, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην εκταμίευση της «δόσης» των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων (Φεβρουάριο – Μάρτιο 2019 αντί για Δεκέμβριο 2018), τον προβληματισμό της αγοράς για την ταχύτητα μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων, την επικείμενη εφαρμογή της εξαίρεσης από τον δείκτη MSCI τριών τραπεζικών μετοχών (με εξαίρεση την Alpha), την αναθέρμανση της κόντρας Βρυξελλών – Ρώμης για τον ιταλικό προϋπολογισμό, αλλά και την ευρύτερη αναταραχή στα χρηματιστήρια με φόντο το ξεπούλημα τεχνολογικών μετοχών στη Wall Street, συνέβαλαν στη χθεσινή αποκαρδιωτική εικόνα. Σύννεφα σε πολλά επίπεδα, με την ελληνική οικονομία να πασχίζει να διασφαλίσει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2% και 2,5%.

Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει 21,51% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό (409,08 μονάδες), ενώ η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποχώρησε χθες κάτω από τα 4 δισ. ευρώ. Στις αρχές του 2015 η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών ήταν 16,5 δισ. ευρώ, έναν μήνα νωρίτερα προσέγγιζε τα 5 δισ. ευρώ. Κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη του 1 δισ. ευρώ έχουν με τα χθεσινά δεδομένα η Eurobank (977 εκατ. ευρώ), η Εθνική (917 εκατ. ευρώ), η Πειραιώς (410 εκατ. ευρώ), ενώ μόνο η Alpha διαφοροποιείται με κεφαλαιοποίηση 1,652 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, άλλωστε, συνολικά υποχώρησε κατά 3,3 δισ. ευρώ στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, όταν ο γενικός δείκτης έχασε σωρρευτικά 7,91% πριν καταλήξει χθες στις 593,5 μονάδες.

Το επόμενο διάστημα προδιαγράφεται τουλάχιστον δύσκολο, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει σε παροχές, υπερπλεονάσματα και κοινωνικά μερίσματα.

Σήμερα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2019. Ηδη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προδιέγραψε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική «πάνω από 900 εκατ. ευρώ» με εφαρμογή των μέτρων που έταξε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει για το 2019 την προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων.

Για το 2018 οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πρωτογενές πλεόνασμα «κοντά στο 4% του ΑΕΠ», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Εφόσον το μέγεθος αυτό επιβεβαιωθεί στον προϋπολογισμό, χαμηλώνουν σημαντικά τα περιθώρια για το ύψος του φετινού κοινωνικού μερίσματος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μετά τη διαρροή ανεπίσημων εκτιμήσεων με φόντο την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για έξτρα πλεόνασμα έως και 1,8 δισ. ευρώ φέτος, πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έκαναν λόγο για «σενάρια εκτός πραγματικότητας», χαμηλώνοντας αισθητά τις προσδοκίες.

Σήμερα, εκτός από την κατάθεση του προϋπολογισμού, αναμένονται επίσης η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας από την Κομισιόν, η γνωμοδότηση της Κομισιόν αναφορικά με τον προϋπολογισμό, αλλά και οι νεότερες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.