Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της πρόσθεσε η εθνική μας ομάδα χάνοντας και από την (υποβιβασμένη) Εσθονία με 1-0 στο ΟΑΚΑ, στο φινάλε της στο νεοσύστατο Nations League. Οι αντίπαλοί μας (που θυμίζουμε μας είχαν πάρει πέρυσι ισοπαλία 0-0 στον Πειραιά στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018) είναι βέβαιο ότι θα περάσουν τη χθεσινή βραδιά ως… εθνική εορτή στο ημερολόγιο. Ο Αγγελος Αναστασιάδης έκανε πολλές αλλαγές θέλοντας να δει και άλλους παίκτες, αλλά αυτό είχε ως συνέπεια η Εθνική να μην έχει τη συνοχή που θα ήθελε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Διότι πέραν του δοκαριού του Φορτούνη (στο φάουλ που άφησε άναυδο τον εσθονό κίπερ Λέπμετς στο 62′) και του ανάποδου ψαλιδιού του Καρέλη στο 84′ (όμως πάνω στον τερματοφύλακα) που θα ήταν το ωραιότερο γκολ του ομίλου μας η Εθνική ήταν φλύαρη χωρίς να είναι απειλητική. Τα κόρνερ ήταν 15-0, οι πάσες 735-202, η κατοχή 68-32%, οι τελικές στην εστία 7-2 και οι γενικές τελικές 28-5, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-1!

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αν και ο προπονητής προτίμησε να δει παίκτες (λογικό, γιατί δεν θα έχει άλλη ευκαιρία σε αγώνα) και έχασε τη συνοχή.

Δυστυχώς το νεοσύστατο Nations League μάς άφησε… πληγές χάνοντας προπονητή, πρώτη και δεύτερη θέση και τελικά χάνοντας και από την Εσθονία, με αυτογκόλ μάλιστα του Λαμπρόπουλου (44′) που άθελά του «εκτέλεσε» τον συμπαίκτη του και στην ΑΕΚ, Μπάρκα.

Κατοστάρης ο Τοροσίδης

Μεγάλη στιγμή για τον Βασίλη Τοροσίδη, που μπαίνοντας χθες ως αλλαγή, μπήκε παράλληλα σε ένα κλειστό κλάμπ μόλις πέντε διεθνών παικτών μας που έχουν φορέσει τουλάχιστον 100 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο. O άνθρωπος που χάρισε στην Εθνική μας την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (με το χρυσό γκολ του στο 2-1 επί της Νιγηρίας το 2010) έχει παίξει σε δύο Μουντιάλ (2010, 2014) και δύο Euro (2008, 2012).

Στον επόμενο αγώνα του θα ξεπεράσει και τον νυν τεχνικό διευθυντή της ομάδας Αγγελο Μπασινά, με τον οποίο ισοβαθμεί τώρα στις 100 συμμετοχές. Πιο πάνω είναι μόνο οι Γιώργος Καραγκούνης (139), Θοδωρής Ζαγοράκης (120) και Κώστας Κατσουράνης (116).

«Καίει» το θέμα της έδρας

Το… μαρτύριο του ΟΑΚΑ ευτυχώς τελείωσε για την Εθνική μας που πλέον ψάχνει τη νέα της έδρα. Η χθεσινή εικόνα ήταν αποκαρδιωτική και ιδιαίτερα λίγο πριν από το ξεκίνημα δεν θύμιζε ούτε καν εικόνα προπόνησης, καθώς τις καλές εποχές (και όχι μόνο) στον Αγιο Κοσμά μάζευε περισσότερο κόσμο. Δεν ξεπέρασαν τελικά τους 1.500 οι θεατές μαζί με τους Εσθονούς.

Δυστυχώς η ΕΠΟ βιάστηκε να «τελειώσει» το Γεώργιος Καραϊσκάκης από έδρα της ομάδας χωρίς να έχει βρει ικανοποιητική εναλλακτική λύση και η αναγκαστική μετακόμιση στο ΟΑΚΑ αποδείχθηκε μέγα λάθος.

Οπως είπε και ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής Αγγελος Μπασινάς πριν από τον αγώνα με τη Φινλανδία, προτού πραγματοποιηθεί η κλήρωση του Δεκεμβρίου για τα προκριματικά του Euro 2020 θα ξεκαθαρίσει το θέμα της έδρας και μαζί με τον Αγγελο Aναστασιάδη θα ανακοινώσουν τα δύο γήπεδα που θα αποτελέσουν την 1η και 2η έδρα της εθνικής ομάδας στη φάση των προκριματικών αλλά και μελλοντικά.

Η περιφέρεια έχει τον πρώτο λόγο (με το Παγκρήτιο σε πρώτο πλάνο), αλλά θα ήταν πιο απλό να κάνουν και ένα γκάλοπ μεταξύ των παικτών, που σε τελική ανάλυση είναι αυτοί που παίζουν και νιώθουν ποιο γήπεδο είναι περισσότερο «ζεστό» για αυτούς.

Ελλάδα (Αγγελος Αναστασιάδης): Μπάρκας, Μπακάκης (46′ Τοροσίδης), Γιαννούλης, Λαμπρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Ζέκα, Σάμαρης, Μπουχαλάκης (70′ Μάνταλος), Μπακασέτας, Μασούρας (57′ Φορτούνης), Καρέλης

Εσθονία (Μάρτιν Ράιμ): Λέπμετς, Καμς, Ταμ, Βίμαν, Ζένιοφ (81′ Πικ), Λεπίστου (68′ Αντόνοφ), Σάπινεν (86′ Ογιάμα), Λουτς, Καλάστε, Ντμιτρίγιεφ, Μπαράνοφ.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Ουγγαρία επικράτησε στη Βουδαπέστη (2-0) της αδιάφορης βαθμολογικά Φινλανδίας.

Η τελική βαθμολογία του ομίλου (σε 6 αγώνες): Φινλανδία 12, Ουγγαρία 10, Ελλάδα 9, Εσθονία 4.