Μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει το χάος έκανε χθες η «Guardian» παρουσιάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια για τη συνέχεια.

1. Οι συντηρητικοί βουλευτές εξασφαλίζουν ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο της πρωθυπουργού

Για να γίνει αυτό απαιτούνται επιστολές 48 βουλευτών στον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της επονομαζόμενης Επιτροπής 1922 του κόμματος. Αν ο αριθμός αυτός συμπληρωθεί εντός της εβδομάδας, όπως προεξοφλούν οι πιο σκληροπυρηνικοί, μπορεί να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Αν η Μέι κερδίσει, η ηγεσία της δεν μπορεί να αμφισβητηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες. Αν χάσει, θα ανοίξει η κούρσα για τη διαδοχή της.

Το Κοινοβούλιο μπλοκάρει το σχέδιο συμφωνίας της Τερίζα Μέι

2. Η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου εφόσον οι 27 οριστικοποιήσουν και επικυρώσουν το σχέδιο συμφωνίας στην έκτακτη σύνοδο της 25ης Νοεμβρίου. Αν η Μέι χάσει – Εργατικοί, SNP, DUP και περισσότεροι από 50 βουλευτές των Τόρις έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν τη συμφωνία – θα έχει 21 ημέρες για να προτείνει νέο σχέδιο.

3. Η Μέι αποσύρει το σημερινό σχέδιο συμφωνίας

Η βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο και να επιχειρήσει αναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ. Κάτι τέτοιο όμως θα εξόργιζε και τους Τόρις και τις Βρυξέλλες.

4. Ζητείται παράταση του άρθρου 50

Η Μέι θα μπορούσε να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παράταση του άρθρου 50 (το Brexit προβλέπεται επί του παρόντος για τις 29 Μαρτίου του 2019), ώστε να κερδίσει χρόνο και να βρει μια συμφωνία που θα μπορούσε να περάσει από το Κοινοβούλιο. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι ένα τέτοιο αίτημα θα εισακουόταν.

5. Προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές

Αν η Μέι δεν καταφέρει να εξασφαλίσει στήριξη για τη σημερινή συμφωνία, θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές -εναλλακτικά, πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν αν μια απλή πλειοψηφία των βρετανών βουλευτών ψηφίσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

6. Προκηρύσσεται δεύτερο δημοψήφισμα

Η Μέι μπορεί να αποφασίσει ότι είναι αδύνατο να βρεθεί σχέδιο συμφωνίας που

θα περάσει από το Κοινοβούλιο και να ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος – παρότι το έχει επανειλημμένως αποκλείσει.