Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Μέι που κατέθεσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Τζέικομπ Ρις – Μογκ. Μόλις μία μέρα μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit, το οποίο προκάλεσε σειρά παραιτήσεων, ακόμα και του αρμόδιου υπουργού για το Brexit που διαφώνησε με τους όρους του σχεδίου, η Βρετανία δοκιμάζεται.

Η Τερίζα Μέι ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να στηρίξει τη συγκεκριμένη συμφωνία, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Κατανοεί, είπε, την κριτική, επιμένοντας, ακόμα μια φορά, ότι είναι η καλύτερη συμφωνία που προστατεύει τα εργατικά δικαιώματα, την ασφάλεια, την εθνική κυριαρχία. Ωστόσο, ακόμα κι αν τις επόμενες μέρες επιβιώσει πολιτικά η Μέι – αν δηλαδή δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ενδοκομματικών υπογραφών εναντίον της – δεν είναι σίγουρο ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο άνεμος αβεβαιότητας που πνέει χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση. 585 σελίδες τής συμφωνίας ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις και νομικές ερμηνείες. Για κάποιους είναι μια κακή συμφωνία που τελικά πέτυχε να ενώσει θριαμβευτικά τους Βρετανούς, ακριβώς διότι παραδέχονται τις αδυναμίες της!

Στο μεταξύ δυναμώνει η βοή που ζητάει δεύτερο δημοψήφισμα. Αραγε θα υπάρξει; Δεν είναι άμεσα πιθανό. Πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξουν εθνικές εκλογές, αν μάλιστα ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας.

«Πολλοί συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση με την κατάσταση στη χώρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι λάθος η σύγκριση. Τώρα είναι ακόμα χειρότερα διότι τουλάχιστον τότε ο κόσμος ήταν ενωμένος και δεν υπήρχαν βαθιές πολιτικές διαφωνίες» είπε ο συνταγματολόγος Βέρνορ Μπογκτάνορ σε ομιλία του για το Brexit πριν από λίγες μέρες στο Λονδίνο.

Οποιος πίστεψε ότι το Brexit ήταν εύκολη υπόθεση έχει διαψευστεί. Κι όποιος ονειρευόταν τη θέση της Τερίζα Μέι μάλλον δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτήν σήμερα.

Κάποιοι δεν περίμεναν ότι η συντηρητική πρωθυπουργός θα επιβίωνε. Αλλοι επαινούν τη στρατηγική και την τακτική της. Και όσοι ονειρεύονται το πόστο της, μάλλον το προτιμούν μετά τον Μάρτιο 2019, τον μήνα της επίσημης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Καλλιόπη Κυριακοπούλου είναι επίκουρος καθηγήτρια Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο βρετανικό παράρτημα του Queen’s University (Καναδάς) και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λίλλης.