Τρεις είναι οι λόγοι που άνοιξαν ξανά οι πύλες του «Αλσους», όπως τους απαρίθμησε στη χθεσινή παρουσίαση ο Διονύσης Σαββόπουλος. Αξίζει να ξεκινήσουμε από τον τρίτο και βασικότερο, εκείνον δηλαδή που περιέχει και το πολιτικό σχόλιο της ημέρας: «Θέλω να δούμε το άνοιγμα του Αλσους σαν το πρώτο δειλό βήμα για την ανάπτυξη του κέντρου. Εχει καταντήσει μια αηδία! Θα έπρεπε να ζητήσουμε από τους υποψήφιους δημάρχους να δεσμευτούν σε δυο – τρία πράγματα και οι τρεις, ούτως ώστε ο ψηφοφόρος να ξέρει ότι όποιον και να ψηφίσει, αυτά θα γίνουν. Δεν μιλάμε για τα μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως είναι η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου ή η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Το πιο απλό θέλουμε: να μην μουτζουρώνουμε τους τοίχους. Νομίζω ότι αυτό είναι δημοκρατία. Επίσης: τι θα γίνει με το Πεδίο του Αρεως, με το Ακροπόλ, με το Πολυτεχνείο; Με το Αττικόν που κάποτε φώτιζε όλη τη Σταδίου και τώρα είναι μια πληγή, μια αρρώστια;».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Το εγχείρημα της υλοποίησης του ιστορικού αυτού χώρου που ξαναμπαίνει στον χάρτη της ψυχαγωγίας ανέλαβε ο «δαιμόνιος» Ηλίας Μαροσούλης (κατά τον χαρακτηρισμό του Σαββόπουλου), ο οποίος εργαζόταν στη νεότητά του ως ηλεκτρολόγος στα χρόνια που εκεί βασίλευε ο Οικονομίδης. Ο βασικότερος στόχος τους είναι το Αλσος να γίνει στέκι των 300 ατόμων – «όχι αχανές και βιομηχανοποιημένο αλλά χειροποίητο» όπως είπε ο Σαββόπουλος – και θα λειτουργεί όλες τις ημέρες. «Με διαφορετικά προγράμματα, που θα αλλάζουν κάθε μήνα και θα είναι ανοιχτό από το πρωί ως καφενείο μέχρι το βράδυ. Τα προγράμματα θα τελειώνουν πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν υπάρχει λόγος να ξημερωνόμαστε προκειμένου να διασκεδάσουμε». Τα Σαββατοκύριακα τα έχει αναλάβει ο ίδιος ξεκινώντας με «Τα τραγούδια των άλλων»: «Τραγούδια δηλαδή που έχω αγαπήσει και που δεν είναι όλα αριστουργήματα. Αλλά έχει και η ελαφρότητα δικαίωμα στην ψυχή».

Τις Παρασκευές τις επιμελείται η Λίνα Νικολακοπούλου παρουσιάζοντας «Τα πιο ωραία λαϊκά» με νέους ερμηνευτές. Η αρχή γίνεται με τη Βιολέτα Ικαρη. Τις Τετάρτες θα υπάρχουν «Οι καινούργιοι του μήνα» (22 και 29/11: Βιολέτα Ικαρη – Κατερίνα Πολέμη – Κατερίνα Ντούσκα). Τις Τρίτες θα γίνεται οντισιόν stand-up comedy και οι νικητές θα εντάσσονται στο πρόγραμμα του Αλσους. Κάθε Δευτέρα θα υπάρχει το «Jour Fixe», με πρώτο καλεσμένο των Γερμανό και γνωστό για τις διασκευές του σε ελληνικά τραγούδια Κρίστιαν Ρόνινγκ. Τα μεσημέρια της Κυριακής ο Αθως Δανέλλης θα παρουσιάζει παραστάσεις Καραγκιόζη. Από τις 26/12, εξάλλου, η σκηνοθέτρια Νατάσα Τριανταφύλλη θα παρουσιάζει το Θέατρο της Τετάρτης, δρώμενο βασισμένο σε αφηγήσεις της Σαπφώς Νοταρά στο κρατικό ραδιόφωνο (τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ερωτας στα χιόνια» και η «Υπηρέτρα»). Θα συμμετέχουν ο ηθοποιός Νίκος Καραθάνος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Αγγελος Τριανταφύλλου (μουσική) και χορωδία μεταναστών.