Πόσο κράτησε το δήθεν ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τη Γκραν Κανάρια (102-87); Οσο χρειάστηκε να τσατιστεί ο Τσάβι Πασκουάλ, να βαράει στο παρκέ το πινακάκι του, να ωρύεται και να… φορέσει στη φάτσα του εκείνο το μελιτζανί χρώμα που συνήθιζε να παίρνεις σε τέτοιες περιπτώσεις στον ίδιο πάγκο επί δεκατρία συναπτά έτη ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Πόσο δηλαδή; Ακριβώς πέντε λεπτά και 15 δευτερόλεπτα!

Ηταν τότε που η Σταχτοπούτα της εφετινής Ευρωλίγκας με ένα σερί 8-0 προηγήθηκε με 12-6, αλλά με το που επέστρεψαν οι Πράσινοι από το τάιμ άουτ, δεν σήκωναν κουβέντα: προεξάρχοντος του Ιωάννη Παπαπέτρου, απάντησαν ελόγου τους με ένα σερί 8-0 μέσα σε μόλις εκατόν πέντε δευτερόλεπτα, προηγήθηκαν με 14-12, δεν ξανακοίταξαν ποτέ πίσω και άφησαν τους Ισπανούς να βλέπουν τις πλάτες τους και να τρώνε τη σκόνη τους!

Για τους πρωταθλητές Ελλάδας αυτή η νίκη έμοιαζε με το απαραίτητο βάλσαμο μετά την κατραπακιά στο Μόναχο, απλώς ο Πασκουάλ θα το ήθελε ακόμη πιο θεραπευτικό! Οχι επειδή τάχα ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε με ήττα, αλλά διότι στο τελευταίο πεντάλεπτο την είδε να επαναπαύεται στις δάφνες που είχε δρέψει έως τότε, να χαλαρώνει στην άμυνα και να επιτρέπει στην Γκραν Κανάρια να μειώσει τη διαφορά από τους 23 πόντους (80-57) στους 12 (97-85), προτού εν τέλει κάτσει η μπίλια στο +15.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης όχι μόνο άφησαν πίσω τους την ήττα από την Μπάγερν, αλλά εκπλήρωσαν κιόλας ένα απωθημένο τους: πέτυχαν την πολυπόθητη κατοστάρα ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια, διά χειρός Γιώργου Παπαγιάννη, τριάντα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη. Οντως τόσα πέρασαν από τις 29 Οκτωβρίου του 2009 όταν είχαν επιβληθεί της Χίμκι με 101-66…

Ο Παναθηναϊκός διέθετε πολυφωνία στην επίθεση (πέντε παίκτες με διψήφιο νούμερο πόντων), είχε όρεξη στην άμυνα, συνδύασε την ουσία με το θέαμα και συνάμα βάδισε κόντρα στην πεπατημένη της εκδήλωσης των επιθέσεών του: εκτέλεσε 58 σουτ δύο πόντων και μόλις 12 τρίποντα, εκ των οποίων τα έξι στο τελευταίο πεντάλεπτο, ενώ στα προηγούμενα δυο ματς είχε 11 στα 40!

«Είχαμε κακή εκκίνηση και κακό φινάλε, αλλά παίξαμε καλά για τριάντα λεπτά και στις δύο άκρες του γηπέδου. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία του παιχνιδιού μας που χρήζουν βελτίωσης» σχολίασε ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής για πρώτη φορά στον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος ωστόσο αποβλήθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα με δεύτερο αντιαθλητικό φάουλ.

«Το θέμα είναι να αφήνουμε γρήγορα πίσω μας και τις νίκες και τις ήττες και να κοιτάμε μπροστά» τόνισε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης διοργάνωσης και είναι νωρίς για την οποιαδήποτε κριτική».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τόμας 12 (6/7 δ., 0/1 τρ., 7 ρ.), Λάνγκφορντ 16 (8/11 δ.), Παπαγιάννης 4, Λάσμε 5, Παπαπέτρου 15 (3/5 δ., 1/2 τρ., 6/6 β., 7ρ.), Παππάς 13 (1/3 δ., 2/3 τρ., 5/6 β.), Γκιστ 9, Λεκάβιτσους 16 (6/7 δ., 0/2 τρ., 4/4 β.), Καλάθης 4 (9 ασ., 3 κλ.) Αντετοκούνμπο 2, Μήτογλου 6.

ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ: Ολιβερ 3, Χάνα 12, Ερικσον 15 (5/8 τρ.), Μπάλβιν 4, Μπάες 7, Πασέτσνικς 9, Πάουλι 5, Ραμπασέδα 2, Εβανς 15, Στρόμπερι 2, Φίσερ 10, Τιλί 3.

– Τα υπόλοιπα χθεσινά αποτελέσματα στην 3η αγωνιστική της Ευρωλίγκας: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Νταρουσάφακα 79-75, Μπουντούτσνοστ Ποντγκόριτσα-Μακάμπι Τελ Αβίβ 68-78, Μπαρτσελόνα-Μπάγερν Μονάχου 83-73. Απόψε αναμετρώνται Ολυμπιακός-Αρμάνι Μιλάνο, Χίμκι-Αναντολού Εφές, Ζαλγκίρις Κάουνας-Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης-Μπασκόνια.