Εως τώρα υπήρχε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μέρος απαγορευμένο για τον Πάνο Καμμένο. Και αυτός ο χώρος δεν ήταν άλλος από το Πεντάγωνο, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Δηλαδή ο Καμμένος μπορούσε να πάει στις ΗΠΑ, να ταξιδεύσει όπου ήθελε, αλλά δεν μπορούσε έως προσφάτως να εισέλθει στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Και ξέρετε γιατί; Επειδή έκανε κάτι που σφόδρα ενόχλησε τους Αμερικανούς. Ηταν τότε που όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ επέβαλαν εμπάργκο στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Το εμπάργκο ήταν σκληρό και καμία χώρα δεν θέλησε να το σπάσει. Καμία, πλην της Ελλάδος και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Βότκα και Καλάσνικοφ

Τότε ο Καμμένος, αψηφώντας τις συστάσεις των ευρωπαίων και αμερικανών ομολόγων του, πήγε στη Μόσχα, συναντήθηκε με τον ρώσο υπουργό Αμυνας και είχαν συνομιλίες επί παντός επιστητού. Ακόμα και για συμπαραγωγή Καλάσνικοφ συζήτησαν, ξεχνώντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και τέτοια πράγματα δεν γίνονται. Ο ρώσος ομόλογός του ενθουσιάστηκε με τον Καμμένο και με τις ιδέες του για προώθηση της ελληνορωσικής αμυντικής συμφωνίας και του χάρισε ένα μπουκάλι βότκα και ένα Καλάσνικοφ. Το τι απέγινε το Καλάσνικοφ ουδείς γνωρίζει.

Και τι δεν κάνω…

Οι Αμερικανοί όμως οργίστηκαν και δεν τον προσκαλούσαν στο Πεντάγωνο, αν και ο Καμμένος το ζήτησε πολλές φορές. Και τι δεν έκανε ώστε να αρθεί η αμερικανική απαγόρευση και να πετύχει πρόσκληση στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Βάσεις στην Κάρπαθο υποσχέθηκε, επέκταση της Σούδας έταξε, βάση στη Λάρισα υποσχέθηκε, ακόμα και με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ήρθε πιο κοντά. Τον χαρακτήρισε μάλιστα ως τον καλύτερο αμερικανό πρεσβευτή των τελευταίων 50 ετών που πέρασε από την Ελλάδα. Δεν έκανε και λίγα.

Ερωτήματα

Ξαναβλέπω τις φωτογραφίες που διέρρευσαν από το γλέντι του σε βίλα στα νότια προάστια με μπουζούκια και πούρα. Μιλώ για το γλέντι που στήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, μέρα μήνυσης κατά δημοσιογράφων από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, γλέντι όπου συμμετείχαν παράγοντες όπως ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, και απορώ: πώς αντέχει οικονομικά ο κύριος Καμμένος να συντηρεί μια πολυτελή βίλα και μάλιστα με πολυτελέστατο περιβάλλοντα χώρο σε μια εποχή που οι κοινοί θνητοί δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό τους ρεύμα; Πληρώνει ενοίκιο και πόσο; Κι αν ναι, σε ποιον; Κάθε απάντηση δεκτή.

Δεν πουλάμε, δεν πουλάμε!

Tα είπε το υπουργείο Οικονομικών μία φορά, στις 19 Σεπτεμβρίου. Τα είπε την Τρίτη και η Μυρσίνη Ζορμπά και ο Κώστας Στρατής. Επανήλθε χθες το υπουργείο Οικονομικών με νέα ανακοίνωση, που διευκρινίζει ότι ήδη προχωρά η ταυτοποίηση των κωδικών του Εθνικού Κτηματολογίου που περιλαμβάνονται στη λίστα και πως εξαιρούνται αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετά για τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, που δεν κλείνουν απλώς σήμερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ζητώντας «τη δημοσιοποίηση της λίστας των μνημείων που μεταβιβάστηκαν» – κι ας μη μεταβιβάστηκαν. Διοργανώνουν και συγκεντρώσεις. Απάντηση στην υπουργό που χαρακτήρισε άτοπη την απεργία ή στην ακόμη πιο πολιτική τοποθέτηση του υφυπουργού, ο οποίος σημειωτέον είναι πρώην συνάδελφός τους;

Παραίτηση

Με επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά, ο Αγγελος Τόλκας παραιτήθηκε χθες από τη θέση του επικεφαλής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Κινήματος Αλλαγής. Θυμίζω πως πολύ πρόσφατα το περιφερειακό συμβούλιο του νέου φορέα ενέκρινε την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όχι του Τόλκα. Προφανώς, ο τελευταίος όλο αυτό το είδε ως ήττα. Να πω πάντως πως νέα υπεύθυνη του εν λόγω τομέα είναι πλέον η Ανδριάνα Αλεβίζου, πρόσωπο που θεωρείτει ότι σηματοδοτεί και το σχέδιο για ανανέωση του χώρου που επιδιώκει η Γεννηματά. Η νέα τομεάρχης είναι και δημοτική σύμβουλος στο Ιλιον και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επειδή είπα Φώφη, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής πηγαίνει σήμερα στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς – έχει όλο αυτό μια σημειολογία – ενόψει και της κομματικής εκδήλωσης την Κυριακή για την Υγεία

Δύο Πρόεδροι στην Ελλάδα

Δύο επισκέψεις ευρωπαίων προέδρων που έχουν τη δική τους σημειολογία σας παραθέτω. Από χθες το βράδυ είναι εδώ ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προσκεκλημένος του δικού μας Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και μάλιστα στο φόντο μιας συζήτησης που έχει ανοίξει ξανά για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο Σταϊνμάγερ θα πάει και στο Μέγαρο Μαξίμου για να δει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Καλαμάτα όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης. Λίγες ημέρες μετά, στην εξέδρα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αναμένεται να βρεθεί ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαίωσε ότι έχει στείλει πρόσκληση στον ιταλό πρόεδρο ύστερα από συνεννόηση με τον Παυλόπουλο. Την επόμενη ημέρα οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν στην Κεφαλλονιά, όπου θα παρακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση για τους ιταλούς στρατιώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς.