«Στην Ελλάδα ο ενεργειακός τομέας θεωρείται σημαντικός πυλώνας για τη μετάβαση της χώρας σε μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη. Μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η ενέργεια είναι μεταξύ των τομέων με το πιο σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για να μιλήσει στη συνάντηση κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται σήμερα.

Κατά τον σλοβάκο ευρωπαίο επίτροπο «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να γίνει ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Οπως επεξηγεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», «λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους για την Ευρώπη, διάφορα έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο αγωγός ΤΑΡ ή o τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη συγκαταλέγονται στα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ».

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα; Επαρκείς και ποικίλες πηγές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στρατηγική γεωγραφική θέση, ιδίως όσον αφορά τα δίκτυα διασύνδεσης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και ένα συνεχώς φιλικότερο προς τις επενδύσεις κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο.

Κατά τον Μάρος Σέφκοβιτς η Ελλάδα βρίσκεται σε μοναδική θέση να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ενέργεια για τα Νησιά. «Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόρα στην ενεργειακή μετάβαση», εκμεταλλευόμενα τους τοπικούς ενεργειακούς πόρους, ηλιακή, αιολική και θαλάσσια ενέργεια, υιοθετώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας την τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα. «Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να σπάσουν τη δαπανηρή εξάρτηση από το πετρέλαιο και να καταστήσουν τα νησιά ενεργειακά αυτόνομα» δηλώνει κατηγορηματικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τήλο, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Στο πλαίσιο της Πλατφόρμας για τις περιφέρειες σε μετάβαση από τον Ανθρακα, όπου συμμετέχει η Ελλάδα μαζί με άλλες έξι χώρες, ο ευρωπαίος επίτροπος διαμηνύει ότι διατίθενται συνολικά κονδύλια ύψους 68,8 δισ. ευρώ για τις στρατηγικές μετάβασης και φέρνει ως παράδειγμα τη δράση που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με στόχο μια περιφερειακή στρατηγική «για τη μετάβαση που εστιάζει στην ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την ανάπτυξη και προστασία των ανθρώπινων δεξιοτήτων, την προώθηση και την ενίσχυσή της σε φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον και ανάπτυξη ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης». Ο Σέφκοβιτς αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι η Κομισιόν περιμένει από την Ελλάδα, όπως και από άλλες χώρες, «ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, το οποίο θα συμβάλει στην ώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο τη βιωσιμότητα». Οι στόχοι της ΕΕ για το 2030 κάνουν λόγο για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 32% και ποσοστό 32,5% ενεργειακής αποδοτικότητας.

 

ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. Η συνέντευξη με τον Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ενός Πλανήτη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επεκτάθηκε στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς ο ευρωπαίος επίτροπος ανακοίνωσε πρόσφατα την υποψηφιότητά του από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το αποτέλεσμα των επόμενων ευρωεκλογών θα καθορίσει το πρόσωπο και την ψυχή της Ευρώπης» δηλώνει, εκτιμώντας ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει, προκειμένου να δώσουν απάντηση στις απλοϊκές, διχαστικές λύσεις βασισμένες σε λαϊκιστικές, αντιευρωπαϊκές ή ξενοφοβικές απόψεις, «να κατανοήσουμε γιατί μερικοί από τους πολίτες μας ανταποκρίνονται σε αυτές και ταυτόχρονα να προσφέρουμε συγκεκριμένες θετικές λύσεις που θα τους βοηθήσουν να εμπνευστούν για την Ευρώπη».

«Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τους πολίτες της Ευρώπης και να διασφαλίσουμε ότι οι φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να είναι επικεφαλής» τονίζει, απαριθμώντας ποιες θεωρεί απαραίτητες προτεραιότητες για να μην υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί.