Το Κέμνιτς παραμένει σε κατάσταση συναγερμού. Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού, η πόλη της Σαξονίας στην Ανατολική Γερμανία είναι η σκηνή αναμέτρησης με την Ακροδεξιά. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο. Περίπου 11.000 διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους του Κέμνιτς. Οι περισσότεροι, σχεδόν 8.000, πήραν μέρος στην κοινή πορεία που οργάνωσαν το ακροδεξιό κόμμα AfD και το ισλαμοφοβικό κίνημα PEGIDA. Οι αντιδιαδηλωτές ήταν περίπου 3.000, μεταξύ αυτών ήταν ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς, η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν μεγάλη, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έστειλε πρόσθετες ενισχύσεις στο Κέμνιτς. Αποτράπηκαν ταραχές όπως της προηγούμενης εβδομάδας, στις οποίες η αστυνομία είχε χάσει τον έλεγχο και ακροδεξιοί και νεοναζί διαδηλωτές είχαν επιδοθεί σε ανθρωποκυνηγητό αλλοδαπών στους δρόμους του Κέμνιτς.

Ωστόσο, και αυτήν τη φορά στο περιθώριο της διαδήλωσης τέσσερις μασκοφόροι τραυμάτισαν έναν 20χρονο Αφγανό, ενώ η αστυνομία ερευνά και την καταγγελία ότι τηλεοπτικό συνεργείο της δημόσιας τοπικής ραδιοτηλεόρασης MDR δέχτηκε αναίτια επίθεση κατά τη διάρκεια γυρίσματος σε σπίτι της πόλης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε την κοινωνία των πολιτών να αντισταθεί στην ακροδεξιά βία. «Δυστυχώς στην κοινωνία μας επικράτησε το βόλεμα» διαπίστωσε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός στην κυριακάτικη εφημερίδα «Μπιλντ», καλώντας τους πολίτες «να σηκωθούν από τον καναπέ και να ανοίξουν το στόμα τους».

Η κοινή κάθοδος ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του αντιισλαμικού PEGIDA και της τοπικής οργάνωσης Pro Chemnitz έδωσε νέα τροφή στη δημόσια συζήτηση για την παρακολούθηση της δράσης του AfD από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. «Αυτό είναι επιτακτικά επιβεβλημένο» είπε η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Η άποψη κερδίζει έδαφος και στο συντηρητικό, κυβερνητικό κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανικής Ενωσης Φόλκερ Κάουντερ παρατήρησε στην κυριακάτικη «Ντι Βελτ» ότι το AfD είναι ένα κόμμα από τους κόλπους του οποίου παρέχεται υποστήριξη στον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Ζήτησε δε να εξακριβωθεί ποιος υποστήριξε με εκατομμύρια ευρώ την προεκλογική καμπάνια του κόμματος αυτού.

Πάντως, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εκτιμά ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τεθεί το κόμμα ως σύνολο υπό παρακολούθηση. Δεν αποκλείεται όμως να αποφασιστεί η παρακολούθηση συγκεκριμένων στελεχών του AfD που κινούνται από καιρό στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Οι εικόνες των ταραχών στο Κέμνιτς που έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλούν ανησυχία και σε κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Τζόε Κέζερ φοβάται αρνητικές επιπτώσεις για τη γερμανική οικονομία. «Εξάγουμε όχι μόνον προϊόντα, αλλά και αξίες. Φέρουμε μια αυξημένη ευθύνη εξαιτίας της Ιστορίας μας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» λέει ο Κέζερ στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας που κυκλοφορούν σήμερα. «Επεισόδια όπως αυτά στο Κέμνιτς βλάπτουν την εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο», προσθέτει, «έχουμε 378.000 συναδέλφους σε όλο τον κόσμο και σχεδόν 130.000 στη Γερμανία, όλοι αυτοί πρέπει να αισθάνονται καλά, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους» λέει ο Κέζερ.

Με την ίδια επιχειρηματολογία, ο επικεφαλής της Siemens κάλεσε και άλλους κορυφαίους μάνατζερ γερμανικών εταιρειών να ανοίξουν μέτωπο κατά του AfD για να προστατεύσουν την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Απόψε πραγματοποιείται στο Κέμνιτς η μεγαλύτερη δωρεάν συναυλία κατά της ακροδεξιάς βίας με μεγάλα ονόματα της γερμανικής μουσικής σκηνής, προκειμένου να δείξει η πόλη ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα.